Прокуратурата влезе във фирми на Иво Прокопиев

Проверява се придобиването на "Каолин", не издателска дейност, обявиха прокурори

Специализираната прокуратура е влязла в офиса на фирмата „Алфа финанс холдинг“ АД, в която акционер е издателят на вестник „Капитал“ и сайта „Дневник“ Иво Прокопиев. Информацията бе обявена официално от медиите на бизнесмена. Все още няма официална информация от държавното обвинение, но по информация прокурори, дадена пред медии по време на акцията, се разследва приватизацията и последващата продажба на „Каолин“.

От „Алфа финанс“ са обяснили, че претърсване и обиски не е имало, а на прокуратурата доброволно са били предадени документи.

Според коментари на прокурор Димитър Франтишек Петров пред някои медии, които активно отразяват събитието, в момента се разследва евентуално и укриване на данъци. Производителят на каолин бе приватизиран чрез работническо-мениджърско дружество (РМД) „Каолин-98“ – схема, чрез която много държавни активи преминаха в частни ръце на безценица в началото на прехода.

Според Франтишек иззетите документи са свързани с покупко-продажбата и транзакциите около сделката за „Каолин“. „Не касаят издателска дейност или въобще каквито и да е медийни компании на обвиняемите. Съставя се протокол. Един от обвиняемите е на място заедно с неговите защитници“, заяви той пред медиите.

Иво Прокопиев коментира акцията, наричайки я „показно събиране на документи, които могат да бъдат поискани с писмо и повечето от които са вече предоставяни. Той смята, че това е „чист цирк с пропагандни цели“. „Лично аз и фирмите, които ръководя, ще продължим да спазваме закона и да съдействаме на властите. С подобни поръчкови акции обаче ръководството на прокуратурата все повече затвърждава представата на обществото, че действа основно като бухалка за натиск върху неудобните на властта хора и свободни медии“, коментира Прокопиев в изявление до медиите. Той казва още, че репресията продължава вече с години и води дело срещу държавата в съда в Страсбург.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: прокуратура | Каолин | Иво Прокопиев | спецакция | Алфа Финанс