Проверка е открила ешерихия коли в насипен сладолед

Проверката е на "Активни потребители"

73% от насипния сладолед съдържа колиформи, 36% - Escherichia сoli, показва тест на "Активни потребители". През юли от организацията са закупили сладолед от 11 търговски обекта чрез таен клиент. Пробите са прехвърлени в стерилни контейнери и доставени в лаборатория за микробиологичен анализ. Освен това тайният клиент е попълнил въпросник с информация за хигиенния статус и процедурите на опериране в съответния търговски обект.

В 8 от обектите персоналът не носи ръкавици, в нито един приборът за разсипване на сладоледа не се държи в хладилник, в 10 от 11 обекта не дават пакетирана лъжичка, а в 8 не издават касова бележка.

„Говорим за насипния сладолед. Такъв има най-често по парковете и е доста популярен сред децата. Много често продавачите използват голяма лъжицата, с която слагат сладолед. Обикновено тя се държи в буркан с вода. По този начин се развиват много бактерии”, каза пред NOVA д-р Сергей Иванов от „Активни потребители”.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Активни потребители | бактерии | сладолед | ешерихия коли

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини