Qualcomm спечели съдебна битка срещу Apple

Производителят на чипове водеше дело за нарушени патенти

Най-големият световен доставчик на чипове за мобилни телефони Qualcomm Inc спечели правна битка срещу Apple Inc за три нарушени патента. Производителят на iPhone ще трябва да плати обезщетение в размер на 31 млн. долара по силата на решението на федералния съд в Сан Диего.

„Технологиите, изобретени от Qualcomm и други, позволиха на Apple да навлязат на пазара и да станат толкова успешни, за толкова бързо време“, заяви Дон Розенберг, генерален съветник на Qualcomm. „Радваме се, че съдилищата по целия свят отхвърлят стратегията на Apple да не плаща за използването на нашите патенти“, добави той, цитиран от Reuters.

Apple е отказал коментар.

Миналата година Qualcomm заведе дело срещу Apple, твърдейки, че нарушава патенти, свързани с технология, удължаваща живота на батерията на мобилните телефони. Производителят на чипове е поискал съдът да присъди обезщетение, равняващо се на 1.41 долара на всеки продаден iPhone, използващ патентованата технология.

Спечеленото днес дело е само малка част от съдебната война, която се води между различни технологични компании по целия свят. Apple също заведе дело срещу Qualcomm, твърдейки, че компанията използва нелегални патентни практики, за да защити господстващо си положение на пазара на чипове.

Към днешна дата Qualcomm има спечелени съдебни забрани за продажби на iPhone-и в Германия и Китай.

След оповестяването на съдебното решение акциите на Qualcomm, търгувани на борсата в Ню Йорк, поскъпнаха с близо 2% до 56.4 долара за брой.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: съдебно дело | спечелено дело

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини