Работодателите сезираха главния прокурор заради държавната енергетика

Бизнесът настояват Сотир Цацаров да разпореди обстоятелствена проверка за установяване на фактите около скъпия ток за индустрията

Изпълнителните директори на БЕХ Петьо Иванов (вдясно) и на НЕК Петър Илиев
Изпълнителните директори на БЕХ Петьо Иванов (вдясно) и на НЕК Петър Илиев
Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
16:47 11.07.2019
Трите основни работодателски организации в България – КРИБ, АИКБ и БСК, са изпратили писмо до главния прокурор Сотир Цацаров относно пазара на електроенергия в България. Те настояват за разследване, което да установи защо на сегмент „Ден напред“ на свободната енергийна борса (БНЕБ) има недостатъчното предлагане на количества от производителите на електроенергия.

Писмо до Сотир Цацаров
В сигнала се отбелязва, че на сегмент „Ден напред“ средната цената за 1 MWh базова мощност за 3 юли 2019 г. е била 195.40 лв. - най-скъпата в цяла Европа, като в някои часове от деня достигна дори 270 лв./MWh.

Още тогава работодателите алармираха, че подобна стойност е двойно по-висока от средната за ЕС, и тройно по-висока от цената на електроенергията във Германия, Франция, Австрия и Швейцария и с 84% над цената за предния ден (2 юли). Отговорът на енергийния министър беше, че цената бързо се е нормализирала след "избухването" през първите три дни на този месец и на 5 юли, според нея, цената в България е била най-евтина в целия ЕС.

Според авторите на сигнала, налице е бездействие и неупражняване на задължения от лица с управителни функции в ТЕЦ „Марица изток 2“ ЕАД и БЕХ, което се отразява като ключово значим ценообразуващ елемент на пазара на електроенергия. Това пряко се отразява на конкурентоспособността на българската индустрия, която се конкурира с пазари с 2 до 3 пъти по-евтин ток, както и върху цените на всички стоки и услуги до крайните потребители.

Така за пореден път българските граждани и българския бизнес ще платят за безотговорността и безстопанственото управление, което се е наложило като практика в българските държавни дружества, включително в енергетиката, се казва в позицията на трите бизнес организации.

Работодателските организации настояват главният прокурор да разпореди обстоятелствена проверка за установяване на фактите по случая и, при преценка за достатъчно данни за извършени престъпления, да разпореди образуване на съответните досъдебни производства.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: БЕХ, НЕК, главен прокурор, прокуратура,

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини