Радев: Свалянето на цената за F-16 е за сметка на способностите му

Според президента изтребителят е възможно да не изпълнява дори минималните си бойни задачи

Снимка: Пресцентър на Президентството
17:18 29.06.2019
Намаляването на цената за закупуване на американските изтребители F-16 е за сметка на многофункционалните способности на самолета. Това каза президентът Румен Радев, който присъства на летателен ден в авиобаза „Граф Игнатиево“ във връзка с закупуването на новия боен изтребител.

„За да бъде този самолет многофункционален, да може да се експлоатира тук надеждно и да бъде в оперативна готовност, това означава, ако имаме 8 самолета, да летят поне 6-7 от тях. За да стане това, тази начална цена, която беше предложена в началото на месеца трябва да се плати. Оттам нататък разликата, която имаме в цената, е за сметка на многофункционални способности, въоръжение, оборудване и оперативна готовност на самолета“, отбеляза президентът.

Според него с ограничените си способности новите изтребители няма да могат да извършват необходимите задачи, които са разписани в приетия от парламента проект за инвестиционния разход. Тези минимални бойни възможности трябва да бъдат постигнати, заяви Радев.

„Правителството трябва така да направи, че по някакъв начин да запълва тази разлика в цените, за да гарантира целия този пакет, и най-малкото трябва да бъде откровено. Ако нещо от това не се осигури да каже колко струва, кога смята да се доставя, какво ще остави на следващите правителства да плащат, защото плащане ще има и то ще бъде голямо“, заяви Радев.

Той припомни, че първоначалната ценова оферта е била за пълен пакет на стойност 3.45 млрд. лв. с ДСС, а сега говорим за 2.2 млрд. лв. без ДДС. „Вие си направете сметка, но имаме сериозно орязване“, заяви президентът. „Надявам се, американските партньори още са тук, правителството не само да отчете политическия ход, че сме закупили изтребители от нашия стратегически партньор САЩ, а да направи така, че този самолет да има способности“, добави държавният глава.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | САЩ | изтребители | Румен Радев | F-16 | изтребител | задачи | цена на американските изтребители | бойни възможности

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини