Ръстът на китайската икономика може да падне под 6%

UBS очаква икономическият растеж на Китай да се забави до 5,5% през 2020 г.

Снимка: Pixabay
12:20 19.09.2019
Икономическият растеж в Китай рискува да падне под долния край на целта на Пекин за 2019 г. от 6% през третото тримесечие или през следващата година, предупреждават анализатори. Но правителствените икономисти са малко по-оптимистични, тъй като очакват стимул, който да помогне за предотвратяване на по-рязко забавяне, пише Ройтерс.

Икономистите смятат, че икономическият растеж на Китай вероятно се е охладил още през това тримесечие спрямо близо 30-годишния минимум от 6,2% през април-юни, но мненията им се различават по въпроса дали забавящата се тенденция може да се запази, въпреки поредицата от мерки на държавата.

Икономическата активност се влошава през август, като растежът на индустриалното производство е най-слаб от 17 и половина години, тъй като търговската война между САЩ и Китай намалява доверието на бизнеса, инвестициите и вътрешното потребление.

„Съществува риск БВП за Q3 да бъде под 6,0%“, казва Джаопенг Син, икономист от ANZ.

„Но очакваме септември да отбележи скок на инвестициите в основен капитал, защото много проекти за 70-годишнината ще бъдат потвърдени в статистиката в края на тримесечието. Така че ние поддържаме прогнозата си за Q3 за БВП 6,1% “, каза той пред Ройтерс.


UBS очаква икономическият растеж на Китай да се забави до 5,5% през 2020 г. спрямо очаквания темп от 6,0% през 2019 г. Растежът ще се забави допълнително през четвъртото тримесечие на 2019 г. и първото тримесечие на 2020 г. поради влиянието на по-високите американски мита, смята китайският икономист на UBS Тао Уанг.

Пекин е насочен към 6% -6,5% ръст за 2019 г., а правителствените анализатори очакват стимулиращите мерки да подкрепят икономиката.

Чен Уенлинг, главен икономист в Китайския център за международен икономически обмен (CCIEE) - международно позната неправителствена организация, каза пред репортери, че очаква ръстът да бъде около 6,2% през тази година и около 6% през 2020 г.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: икономика | Китай | ръст | забавяне

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ