Разходите на работодателите за заплати са скочили с 13%

Най-голям принос за покачването има правителството, което увеличи административно възнагражденията в няколко сектора

Снимка: Pixabay
Разходите за възнаграждения на работодателите, които включват заплатите и осигуровките, са скочили с близо 13% през първото тримесечие на 2019 г. в сравнение със същия период на 2018 г. Това е тройно повече спрямо нарастването през четвъртото тримесечие на миналата година. Подобни ръстове за последно се наблюдаваха през 2017 г., а през цялата минала година скоковете бяха доста умерени.

За периода януари-март 2019 г. с най-голям принос за нарастването на разходите за възнаграждения е правителството, което от една страна вдигна административно минималната работна заплата и осигурителните прагове, а от друга – повиши значително заплатите на учителите, съдии, полицаи, медицински работници и други сектори на държавна издръжка.

По предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) през първото тримесечие на 2019 г. общите разходи на работодателите в индустрията са се увеличили с 11.4%, в услугите - с 13.1%, а в строителството - с 8.4%.

По икономически дейности през първото тримесечие на 2019 г. най-висок ръст на общите разходи за труд спрямо същия период на предходната година е регистриран в икономическите сектори „Образование“ - със 17.9%, „Други дейности“ - със 17.7%, и „Операции с недвижими имоти“ - с 16.9%.

Индексът на разходите за труд е краткосрочен икономически показател, имащ за цел да отразява тримесечното изменение на разходите на работодателите за един отработен час от наетите лица по трудово или служебно правоотношение. За изчисляването му се използват данни от тримесечното извадково Наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разходи за труд.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: разходи за труд | разходи на работодателите | разходи за заплати

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини