Разочароващите данни за заетостта в САЩ отслабиха долара

За период от 4 месеца това е втория път, в който щатската икономика добавя по-малко от 100 хил. нови работни места, а именно 75 хил. при очаквани 175 хил.

Щатските акции завършиха петъчната търговия с положителни резултати, подкрепени от печалбите, които натрупаха през седмицата. През деня бяха публикувани икономическите данни за броя на заетите в селскостопанския сектор, които драстично се разминаха с очакванията на анализаторите. За период от 4 месеца това е втория път, в който щатската икономика добавя по-малко от 100 хил. нови работни места, а именно 75 хил. при очаквани 175 хил. 

Слабите данни доведоха до силна волатилност на валутните пазари и отслабиха щатската валута спрямо основните си конкуренти. Това допълнително затвърди нагласите, че може да очакваме понижение на основната лихва от страна на Федералния резерв, но даде повод на основните индекси да запишат по-високи стойности. 

Компаниите Microsoft и Apple поведоха класацията на най-печелившите в индустриалния индекс Dow Jones, който се изкачи с 263.28 пункта до ниво 25983.94. След отлично представяне на технологичния сектор като цяло широкият индекс S&P 500 напредна с малко над един процент до 2873.34 пункта, докато Nasdaq Composite завърши с ръст от 1.66% до 7742.10 пункта. Разочароващите данни в САЩ за новооткритите работни места и почасовото възнаграждение оказаха влияние и върху европейските пазари, които завършиха деня на зелена територия. 

Бенчмаркът DAX се повиши над психологическата граница от 12000 пункта, след като добави 0.77 процента към стойността си, докато търговията в Лондон изпрати FTSE 100 при ниво от 7331.94 пункта. Слабият долар беше основна причина за поскъпване на ценните метали, при което златото поскъпна до малко над 1340 долара за трой унция. Цената на петрола поскъпна в петък до $54.02 за барел, на фона на слабия долар и новините от Саудитска Арабия, че OEPC може да удължи споразумението за ограничение на добива на нефт.

Икономически данни – САЩ 

В началото на седмицата ще бъдат публикувани данните за индустриалното и промишленото производство в САЩ, който анализаторите очакват да  се понижат спрямо предходния месец. За месец май индустриалното    производство се прогнозира да спадне с -0.07%, докато промишленото производство се очаква да се понижи с -1.1 на сто. 

Енергийната компания може да се разглежда като рискова инвестиция, която обаче носи възможност за солидна доходност. Очаква се изграждане на солидно съоръжение за износ на втечнен газ, което би подобрило финансовото състояние на Tellurian. Пробив над горната граница на канала ще ни даде сигнал за покупка с възможност за добавяне на обем към позицията ни при повишение над 100 дневната средна. 

Валутната двойка проби важно ниво на съпротива в петък, след разочароващите данни за новите работни места в САЩ, който отслабиха долара. Фундаментално това ни подсказва, че може да очакваме намаляване на лихвите в САЩ, което говори за поскъпване на валутната двойка. Възможно е лека корекция на рязкото поскъпване, но при задържане на цената над 1.13 нагласите ни са за възходящ тренд, който да пробва пробив на 200 периодната средна.

Цената на петрола все още се намира в низходящ тренд, но виждаме опити за поскъпване, породени от новините, идващи от Саудитска Арабия, който биха подкрепили удължаване на споразумението на OPEC за ограничаване на добива на нефт. Пробив над 50 периодната средна би трябвало да засили покупките, което да генерира силно възходящо движение.

Щатският индекс S&P 500 формира скрита дивергенция при корекцията на движението, което понижи индекса до малко над психологическата граница при 2700 пункта. Скритата дивергенция даде начало на ново повишение, с което се възстанови основния тренд, но все още остава нивото на съпротива от 50 дневната средна. Пробив  и затваряне над 2873 пункта ще ни даде сигнал за покупка с краткосрочна цел максимума при нивото от 2956 пункта. 


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: http://www.elana.net/bg/trading/index.html

Етикети: петрол | брент | пазар | акции | злато | природен газ | фондови пазари | щатски акции

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини