Федералната минимална заплата в САЩ не е променяна от 2009 г.

Мнозина законодатели апелират за почти двойно увеличение до 15 долара на час

Снимка: БТА
Американската федерална минимална работна заплата отбеляза рекорд. Но не като размер, а като период от време без повишение. Ставката от $7.25 на час не е променяна в продължение на почти едно десетилетие, пише "Гардиън".

За работници с минимална работна заплата, които имат 40-часова работна седмица и работят 52 седмици, без да имат никакъв неплатен отпуск, това се равнява на само $15 080 годишно, според изчисление на CNN.

Според информацията 21 щата са въвели федералната минимална работна заплата. Законодателите са одобрили последното увеличение на 24 юли 2009 г.

Рекордното забавяне е на фона на потенциално значителен икономически растеж.

САЩ се радват на около 10 години икономическа експанзия, която скоро може да се превърне в най-дългия период на растеж в историята на страната, според USA Today. Междувременно инфлацията доведе до загуба на покупателна способност.

CBS съобщи, че заради инфлационните процеси ставка от $7,25 през 2009 г. сега се равнява на около $6. Разходите за живот са нараснали с 18% от последното увеличение на минималното почасово заплащане, според доклада на CBS.

Повече от 24 града и щати обаче са въвели по-високи минимални заплати. Например в Масачузетс изходната стойност е 12 долара на час. В Ню Йорк работните места с повече от 11 служители трябва да плащат най-малко 15 долара на час, според CBS.

Почти всеки демократ, който се състезава за номинация на партията си за президентските избори през 2020 г., подкрепя почти удвояването на федералната минимална заплата до 15 долара на час.

Някои от тях подкрепиха работниците на McDonald's, които бяха ключови за започването на инициативата „Борба за 15 долара“, която помогна за увеличаване на минималната заплата в някои щати на САЩ, съобщи CNBC.

Говорителят на Камарата, Нанси Пелоси, съобщава, че през 2017 г., ако демократите си възвърнат контрола над парламента, те ще направят ставката минимум от $15 „през първите 100 часа“.

Законът за повишаване на заплатите, който изисква минимум от 15 долара, не е имал пълна подкрепа в Камарата, нито е бил подложен на гласуване в съответната комисия на Сената, посочва CNN.

Минималната заплата на САЩ за първи път е одобрена от президента Франклин Рузвелт през 1938 г., за да укрепи икономиката. По това време тя е била 25 цента на час, или около $4.45 през 2019 г. Оттогава тя е повишавана 22 пъти, отбелязва CNN.

Вторият най-дълъг период от време преди подобно увеличение бе отбелязан през юли 2007 г., след като Конгресът не беше одобрявал никакви увеличения от септември 1997 г., отбелязва CNN.

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | минимална заплата | увеличение

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини