Ричард Брансън: „Твърд Brexit” ще унищожи Virgin

Предприемачът смята, че при такъв сценарий курсът на паунда да се изравни с този на долара

Снимка: БТА
15:37 11.07.2019
Излизане на Великобритания от ЕС без споразумение (т.нар. „твърд Brexit”) би довел до понижаване на курса на британския паунд до този на долара, предупреждава главният изпълнителен директор на Virgin Ричард Брансън, пише BBC. По думите на предприемача такъв сценарий би бил „унищожителен” за компанията и би я принудил да пренасочи инвестициите си извън Обединеното кралство.

Фаворитът за следващ британски премиер – бившият външен министър Борис Джонсън – отказа да отхвърли възможността да разпусне парламента и да наложи реализирането на „твърд Brexit”. Според Брансън обаче това би довело до рязко потъване в курса на паунда.

„Паундът се обменяше за 1.53 долара в деня, когато се проведе референдумът за Brexit. Днес той се обменя за около 1.22 долара и ще се понижи до равенство 1:1, ако се осъществи твърд Brexit”, смята бизнесменът.

Брансън, чието портфолио включва авиолинии, финансови услуги и медийни компании, очаква големи загуби във всички области, в които има бизнес интереси. „Очевидно е, че ще се стигне до това да харчим по-малко пари във Великобритания и да влагаме цялата си енергия в други страни”, коментира той.

Предприемачът също така разкритикува системата за франчайзинг на британската железопътна система. Франчайз компанията Virgin Trains, която обслужва жп линията по британското западно крайбрежие – един от най-важните железопътни коридори на Кралството – от март 2020 г. приключва дейността си. Причината е, че след спор с Министерството на транспорта кой трябва да носи пенсионния риск през април на Virgin и на нейния оперативен партньор Stagecoach им беше забранено да кандидатстват повторно за концесията на линията. Според Брансън железопътните компании трябва да допринасят за понижаване на пенсионния дефицит, но пък не трябва да носят крайната отговорност за неговото равнище.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | Brexit | Брекзит | Ричард Брансън | Virgin | курс на долара | твърд Brexit | курс на паунда

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини