Роботите превземат изкуството

Машини вече пеят в дует с хора, пишат собствени литературни произведения и рисуват

Джими Фалън пее с робота София
Джими Фалън пее с робота София
Снимка: кадър Youtube

Роботите ще отнемат работните ни места – през последните години тази заплаха стана един от най-често повтаряните рефрени, свързани с развитието на изкуствения интелект. Чуваме я както от обикновени хора, така и от видни ИТ предприемачи и футуролози, а редица аналитични компании дори изчисляват в проценти колко работни места ще бъдат съкратени в един или друг сектор, в следствие навлизането на умните машини.

Професионалните шофьори ще бъдат изместени от автономните коли, редица други ниско-квалифицирани професии също са заплашени от изчезване, а според някои самообявили се за специалисти по темата, креативните професии ще са сред малкото, които са имунизирани от предстоящата промяна. Но дали наистина е така? Много скоро тази теза може да бъде разбита на пух и прах, след като през последната година роботите стават артисти и навлизат буквално във всички сфери на изкуството. Оказва се, че изкуственият интелект, колкото и да е

недоразвит към момента

вече може да пише свои разкази и новели, да рисува картини и да композира музика.

По-долу ще ви запознаем с някои от най-интересните примери от последните месеци.

Първият по рода си дует между човек и робот Американският комик и телевизионен водещ Джими Фалън „покани“ в своето Tonight Show няколко робота, сред които четирикракият Mini Cheetah, както и антропоморфната София, която стана известна с това, че преди около година стана първият робот – гражданин на държава (Саудитска Арабия). След като „тя“ се похвали на водещия, че се е научила да пее, двамата изпълниха в дует парчето Say Something на Кристина Агилера. Машината се справи сравнително добре със задачата, благодарение на новия си изкуствен глас, с който се похвали малко по-рано в предаването. И ако изпълнението със София може да се е сторило нагласено на някои зрители, то това не може да се каже за следващия пример.

Японска програма успя да напише кратка новела, която дори премина първия кръг на национално литературно състезание в страната на изгряващото слънце. Самото заглавие на произведението е „Денят, когато компютър написа новела“ и журито, без да знае, че авторът действително е машина, е дало висока оценка на структурата и сюжета. Това, което не е било оценено високо и заради което новелата все пак не е спечелила награда, обаче е било описанието на героите.

Още по-успешно се представи изкуствен интелект – художник, създаден от арт колектива Obvious, чиято творба през октомври предизвика

истински фурор

на търг в аукционната къща Кристис. Тя беше закупена от анонимен купувач за впечатляващите 432 000 щ. долара, което е било 40 пъти над очакванията цената да достигне около 10 000 щ. долара. Картината представлява портрет, наречен „Едмон Дьо Белами от семейство Белами“ и според мнозина успехът на търга се дължи не толкова на факта, че платното е рисувано от компютърна програма, колкото на неговите реални художествени качества.

То е създадено благодарение на първия по рода си „умен“ алгоритъм за рисуване, който е разгледал предварително 15 000 различни портрета, за да „разбере“ правилата за създаване на портрет и след това е нарисувал своето творение. Още по-впечатляващо е, че човешките лица си остават относително комплексна задача за пресъздаване от машина. Дори подписът на платното представлява математическо уравнение. Както обясниха създателите на алгоритъма – художник в интервю за CNBC, целта на проекта им е била да покажат, че изкуственият интелект може да прави много повече от това да управлява автономни коли или производствени машини и дори може да

проявява креативност

Цел, сходна и с тази на Хитоши Мацубара, създал програмата – автор на новели от примера по-горе.

Какво се случва в действителност? Наистина ли след като от десетилетия ни превъзхождат в интелектуални игри като шаха, а от скоро – и в по-сложни като го и покер, машините днес са на път да ни настигнат и в изкуството. Една област, която не просто се смята за запазена територия на човека, а и за сфера, която дефинира човешката цивилизация. И ако наистина е така, какво следва в бъдеще? Дали скоро ще станем свидетели на първата голяма рок звезда – компютър, чиято музика ще има хиляди фенове по света? Или ще видим литературен бестселър, написан от изкуствен интелект?

Подобно развитие е напълно възможно, особено като имаме предвид степента, в която изкуството е подвластно на новите модни течения и в която публиката е склонна да възприема иновации в музицирането, сценичното поведение, продуцирането на филми или писането. Достатъчно е да си представим как би реагирала публиката преди два века на съвременната рок или електронна музика, за да допуснем, че едва ли ще има особени пречки пред бъдещото навлизане на алгоритмите – творци. Процес, който междувременно ще доведе и до появата на качествено нови форми на изкуство. Само преди месец например изкуствен интелект успя да създаде съвсем реалистични снимки на хора, които всъщност не съществуват. И това изглежда е само началото. По всичко личи, че умните машини вече не се задоволяват само с централна роля в сюжетите на някои произведения на изкуството и са решили да заемат своето място сред неговите създатели. С всички последствия за развитието на популярната култура в бъдеще.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Повече четете в бр. 88 на сп. "Икономика"


Етикети: изкуство | Роботи | робот София

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини