Румъния строи нов терминал на летището в Букурещ за €700 млн.

Инвестицията ще бъде финансирана от фондове на ЕС и от бюджета на Bucharest Airports National Company

10:51 09.09.2019
Румъния пуска обществена поръчка на стойност €700 млн. за изграждането на нов терминал на международното летище „Анри Коанда“ в Букурещ, заяви в петък министърът на транспорта Разван Кук, цитиран от SeeNews.

"Мениджърът на летището ме информира, че след около три седмици, максимум един месец, ще бъде открит търгът за проектиране и изграждане на нов терминал на стойност 700 милиона евро", заяви министърът на транспорта в интервю за местния уебсайт DCNews.

Инвестицията ще бъде финансирана от фондове на ЕС и от бюджета на Bucharest Airports National Company.

Според Кук летището, което се намира в Отопени – на около 16 км северно от центъра на Букурещ, е било проектирано първоначално да обслужва 7 млн. пътници годишно, докато в момента то обслужва близо 14 милиона.

CNAB управлява две летища в Румъния.

В момента общо 57 авиокомпании оперират на летището на „Анри Коанда“, превозвайки пътници до повече от 128 дестинации.

Броят на пътниците на международното летище „Анри Коанда“ нарасна с 8.5% на годишна база до 2.99 млн. души през първото тримесечие на 2019 г., докато движението на самолети се увеличи с 3.6% до 27 029, съобщи CNAB през май.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: строителство | Румъния | летище | терминал | Букурещ

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини