Румен Радев: Русия има място в изграждането на АЕЦ "Белене"

Отношенията между България и Русия постепенно се възстановяват, заяви Путин

Президентът Румен Радев се срещна с руския си колега Владимир Путин в Санкт Петербург. Двамата лидери разговаряха основно по енергийни теми, сред които и строежа на атомната електроцентрала АЕЦ "Белене".

"Знаете, че вече придобихме два руски реактора, това означава и предполага, че Русия има място в изграждането на бъдещата ядрена централа, независимо кой ще спечели търга за стратегически инвеститор", заяви Радев по време на срещата. 

Той повдигна въпроса и за доставките на газ и предстоящите проекти на страната ни. "Искам по-подробно да ви запозная с това, че България продължава да модернизира и разширява своята газопреносна мрежа, с планове за изграждане на газоразпределителен център, газова борса, в ход е изграждането на интерконектори с нашите съседи", отбеляза той. 

Руският президент Владимир Путин отбеляза, че отношенията между Русия и България се възстановяват постепенно и започваме да използваме резервите за активизиране на двустранните ни отношения. 

Радев подчерта още в началото на срещата, че България е член на ЕС и НАТО, но това не изключва развитието на интензивни отношения с Руската федерация.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: газ | среща | доставки | Румен Радев | Белене | Путин

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини