Русия ще подкрепи Кристалина Георгиева за шеф на МВФ

Москва определи българката като блестящ дипломат и финансист

Снимка: Twitter профил Кристалина Георгиева
21:52 05.08.2019
Русия ще подкрепи номинацията на Кристалина Георгиева за управляващ директор на Международни валутен фонд (МВФ). Това се казва в съобщение на руското министерство на финансите от днес.

"Русия има положително отношение към номинацията на К. Георгиева и ще бъде готова да я подкрепи по време на предстоящия вот", гласи съобщението на ведомството.

На 2 август 2019 г. Европейският съюз реши да определи представителя на България Кристалина Георгиева за изпълнителен директор на МВФ. За първи път в 75-годишната история на фонда той може да бъде ръководен от представител на държава, чиято икономика принадлежи към „развиващите се пазари“, припомня руското МФ.

"Кристалина Георгиева е тази, която вероятно ще спечели изборите. Държавите от ЕС имат 44% от гласовете във МВФ, за да получат повече от 50% от гласовете, г-жа Георгиева трябва да осигури допълнителна подкрепа само от няколко държави. Кандидатурата на К. Георгиева изглежда е правилният избор. Тя е блестящ дипломат, цялостно обучен икономист, компетентен високопрофесионален финансист. В ситуация на засилващ се протекционизъм в световната икономика опитът й в решаването на проблеми на развитието ще бъде полезен както никога досега", се казва още в позицията на Русия.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: МВФ | Русия | Кристалина Георгиева | директор | подкрепа

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини