Руската операционна система „Елбрус“ е готова за безплатно теглене

Снимка: Pxhere

Първата руска операционна система „Елбрус“ е достъпна за изтегляне от всеки. Освен това инсталирането на система е възможно на всеки процесор, а не само на руските чипове „Елбрус“.

Руската система, разработена от МЦСТ (Московский центр SPARC-технологий), се базира на Linux-ядрото, към което са добавени допълнителни средства за защита на информацията. Засега за изтегляне е достъпна само третата версия на ОС „Елбрус“, която е базирана на версия 3.14 на Linux-ядрото и която може да се инсталира на 32- и 64-битови процесори.

Системните изисквания на отворената версия на руската операционна система са минимални: 1 GB оперативна памет, 40 GB дисково пространство, VGA графика, DVD устройство.

От официалния сайт може да се изтегли не само дистрибуцията с отворената версия на Елбрус, но и допълнителен софтуер, както и пълна документация на руски език. Скоро предстои качването на операционната система „Елбрус“ 4, която се базира на версия 4.9 на Linux-ядрото.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Русия | процесори | Елбрус | Ельбрус | руска операционна система

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини