Руското правителство одобри проект за частна магистрала до Китай

Проектът се оценява на 600 млрд. рубли

Медведев на заседание с вицепремиерите
Медведев на заседание с вицепремиерите
Снимка: Government.ru
Дмитрий Медведев одобри проекта на първия частен руски път "Меридиан", пише "Ведомости", цитирайки копие от протокола от срещата с премиера. Говорител на правителствения ръководител потвърди автентичността на документа.

Маршрутът с дължина почти 2000 километра трябва да свърже Европа и Китай и да стане най-краткият път за движение на стоки между тях, пише РИА Новости.

Инициатор на проекта е "Руска холдингова компания". Според вестника Медведев инструктира Министерството на транспорта, Министерството на строителството, Министерството на финансите и Министерството на икономическото развитие да я съветват за привличането на инвеститори, включително от Китай.

Съобщава се, че компанията вече е купила повече от 80% от земята по коридора на бъдещия път.

Предвижда се изграждането на "Меридиан" да започне от границата с Казахстан: след първия етап, по трасето може да се пуснат камиони, които ще преминат през втората част на пътя чрез регионалния А300.

След въвеждането в експлоатация на втората част на пътя, стоките ще могат да стигат до федерална магистрала М4 "Дон".

Проектът се оценява на почти 600 милиарда рубли (без ДДС, в цените за текущата година -  или над 16 млрд. лева). Подчертава се, че той трябва да се прилага без публични средства.

Но частните строители имат условие: държавата трябва да им осигури минимален гарантиран доход от 35 милиарда рубли годишно, уточнява статията, цитирайки федерален служител.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Китай | магистрала | Русия | Дмитрий Медведев | Меридиан

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини