Съд отказа да принуди Джонсън да поиска отлагане на Brexit

Според съдията това „нито е необходимо, нито е уместно“, премиерът е обещал да спазва закона

Британският премиер продължава да повтаря, че страната му напуска ЕС на 31 октомври, а преговорите с Брюксел са в застой
Британският премиер продължава да повтаря, че страната му напуска ЕС на 31 октомври, а преговорите с Брюксел са в застой
Снимка: БТА
17:51 07.10.2019
Шотландски съд отхвърли дело, чиято цел бе да принуди британския премиер Борис Джонсън да отложи Brexit, пише Business Insider. Секционният съд в Единбург обяви, че задължаването на премиера да иска от ЕС ново отлагане на Brexit „нито е необходимо, нито е уместно“.

Група активисти, включително депутатът от Шотландската национална партия Джоана Чери, поискаха от съда да принуди Джонсън да поиска отлагане на излизането на Великобритания от ЕС в съответствие с приетия от народните представители в Лондон Закон на Бен.

Въпросният закон гласи, че премиерът трябва да поиска от Брюксел ново отлагане на Brexit, ако не успее да постигне ново споразумение с Блока и впоследствие да убеди Камарата на общините (Долната камара на британския парламент) да го ратифицира.

Въпреки приемането на този закон Джонсън продължава да настоява, че Обединеното кралство ще излезе от ЕС на 31 октомври, със или без споразумение. Негов говорител тази сутрин повтори това обещание.

Въпреки това шотландският съд посочва, че „не можа да има съмнение, че премиерът вече приема, че трябва да се съобрази с изискванията на закона, и че е потвърдил, че ще го направи“.

Делото пред секционния съд в Единбург също така имаше за цел да накара съдиите да спрат Джонсън да използва различни  вратички, да заобиколи Закона на Бен, като например да изпрати официално искане за отлагане на Brexit и след това да помоли европейските лидери да отхвърлят молбата му. Шотландският съд е изказал предупреждения към Джонсън, че ако не спази новия закон, това би нарушило „взаимното доверие“ между политиците и съдиите.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Лондон | Брюксел | споразумение | Борис Джонсън | Шотландия | Единбург | излизане на Великобритания от ЕС

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини