Съдът на ЕС обяви германските тол такси за дискриминационна

Те трябваше да влязат в сила от октомври 2020 г.

Снимка: Pixabay
Съдът на Европейския съюз се произнесе срещу въвеждането на тол такси за изминат участък по германските автомагистрали, тъй като чужденците ще бъдат дискриминирани, съобщава Дойче Веле.

Върховният съд на Съюза постанови, че плановете за таксуване на потребителите на магистрали са в нарушение на антидискриминационните закони.

Австрия, с подкрепата на Нидерландия, твърди, че таксата не е в съответствие с европейските споразумения, тъй като разделя гражданите на ЕС.

Тя беше предвидено да е в размер на 130 евро.

Всъщност цените на таксите за автомобили, регистрирани в Германия, и тези в други държави на Европейския съюз са еднакви, но немските шофьори ще получават сумата, която заплащат, обратно като намаление от данъците си. Притежателите на автомобили със стандарт за емисии Евро 6 и нагоре дори ще получават по-големи намаления.

"Таксата е дискриминационна, тъй като икономическата тежест пада единствено върху водачите на превозни средства от други държави-членки на Европейския съюз", се казва в изявление на Европейския съд.

Министърът на транспорта Андреас Шойер искаше данъкът да влезе в сила през октомври 2020 г. Подготовката вече бе в ход. Миналата година правителството осигури договори с компании, за да се гарантира, че таксите за изминат участък могат да бъдат въведени.

Решението означава, че Германия не може да въведе тол таксите за автомобили. Страната обаче вече има действаща тол система за товарните превозни средства.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: съд | Германия | тол такси

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини