Съдът отказа да спре плана на Джонсън за разпускане на парламента

Във вторник ще се проведе пълно изслушване по казуса

Снимка: Pixabay
12:42 30.08.2019
Шотландски съдия отказа да нареди временно спиране на плана на Борис Джонсън за закриване на парламента на Обединеното кралство. Група от 75 парламентаристи искаха временна присъда - подобна на разпореждане - от Върховния граждански съд на Шотландия преди пълното изслушване, предаде BBC.

Молбата им обаче беше отхвърлена от лорд Дохърти, който каза, че няма „убедителна нужда“ от присъда.

Пълното изслушване е насрочено за следващия вторник. Съдията е заявил също, че е в интерес на справедливостта и в обществен интерес делото да се състои по-скоро, отколкото по-късно.

Борис Джонсън поиска, а кралицата одобри, спиране на парламента до 14 октомври - две седмици преди датата, на която Обединеното кралство трябва да напусне ЕС. Британският премиер е категоричен, че това ще се случи със или без споразумение с ЕС.

Междупартийната група политици, участващи в случая, включително депутатката от SNP Джоана Чери и лидерът на либералдемократите Джо Суинсън, иска съдът да постанови, че е незаконно и неконституционно спирането на парламента.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | съд | спиране | парламент | Борис Джонсън | Brexit | разпореждане

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ