Съдът върна собственика на „ТАД Груп” в ареста

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване

Собственикът на „ТАД Груп” Иван Тодоров, обвинен, че е поръчал пробива в НАП, вследствие на който изтекоха данните на около 5 млн. българи, се връща в ареста, след като Специализираният апелативен съд отмени гаранцията му от 100 хил. лв.

Съдиите, които разгледаха делото срещу Тодоров на втора инстанция, са поставили, че той е с висока степен на обществена опасност и трябва да е в ареста за постоянно. Взетото днес решение е окончателно и не може да се обжалва. По-рано днес Тодоров коментира, че нищо не е поръчвал като хакерска атака.

Освен това съдът не пожела да разпита Кристиян Бойков, който дойде без да е призован и беше готов да даде показания. Бойков, който също беше задържан за атаката срещу НАП, сега е на свобода срещу парична гаранция.

Припомняме, че в края на юли Специализираният наказателен съд пусна на свобода Тодоров срещу мярка за гаранция от 100 000 лева, които трябва да бъдат внесени до 10 дни. Тогава съдиите заявиха, че няма опасност собственикът на „ТАД Груп” да се укрие, тъй като се е върнал доброволно от чужбина и е съдействал на разследването, както и няма и опасност да извърши ново престъпление.

Впоследствие обаче, след като безпрецедентно публикува част от доказателствата срещу компанията за киберсигурност в интернет, прокуратурата обяви, че е събрала нови доказателства по делото и поиска Тодоров да бъде върнат в ареста.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: НАП | лични данни | кибератака | Национална агенция за приходите | изтичане на данни | Иван Тодоров | Тад Груп

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини