САЩ напуснаха официално ракетния договор с Русия

Светът може да е изправен пред нова надпревара във въоръжаването

САЩ от днес се оттеглят окончателно от договора с Русия за ликвидиране на  ракетите със среден и малък обсег на действие, съгласно обявено по-рано от администрацията във Вашингтон намерение.

До тази стъпка се стигна, след като НАТО многократно призова Русия да спре с разработката на нови ракети, които според алианса са в нарушение на подписания документ. Поетапното оттегляне от договора на Съединените щати започна преди половин година.

Помощникът на американския президент по национална сигурност Джон Болтън заяви преди два дни, че Съединените щати са спазвали прекалено дълго време договора, докато Русия е продължавала да разработва съвременни балистични и хиперзвукови системи в нарушение на документа.

От своя страна Русия отрича новите ракети да са в нарушение на договора. С решение на президента Владимир Путин преди месец и Русия обяви своето оттегляне от документа.

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег бе подписан между лидерите на САЩ и СССР Роналд Рейгън и Михаил Горбачов през 1987 година. Той забранява на двете страни да произвеждат, изпитват и разполагат балистични и крилати ракети с наземно базиране с обсег от 500 до 5500 км. Очаква се неговият край да изправи светът пред по-напрегната глобална ситуация и нова надпревара във въоръжаването.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази безпокойството си от нарастващото напрежение между ядрените държави. Според него светът ще загуби безценен механизъм за възпиране на ядрена война с прекратяването на действието на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДЛРСМО).

Генералният секретар на ООН заяви пред журналисти, че с края на договора вероятно ще нарасне заплахата от балистичните ракети. Гутериш призова САЩ и Русия да удължат срока на договора за съкращаване на стратегическите оръжия, известен като "Нов СТАРТ", за да гарантират стабилност и време за договаряне на бъдещи мерки за контрол върху оръжията.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: договор | САЩ | Русия | ракети | оттегляне

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини