САЩ обмислят мита за страни, които подценяват валутите си спрямо долара

Чуждите държави вече няма да могат да използват паричната политика в ущърб на американските работници и предприятия, каза министърът на търговията

Снимка: Pixabay
11:26 24.05.2019
Министерството на търговията на САЩ направи предложение за налагане на допълнителни мита върху вноса на стоки от страни, които обезценяват изкуствено валутите си спрямо щатския долар, заяви министърът на търговията Уилбър Рос, цитиран от CNBC.

„С това информираме чуждестранните износители, че Министерството на търговията може да компенсира валутните "субсидии", които са пагубни за американската индустрия“, каза Рос.

Той отбеляза, че "чуждите държави вече няма да могат да използват паричната политика в ущърб на американските работници и предприятия".

Предложеното от него правило ще измени обичайния процес по налагане на "изравнително мито", за да включи нови критерии при дефинирането на понятието "подценяване на валутата". Длъжностни лица от администрацията на Тръмп отдавна разглеждат китайския юан като подценен спрямо долара въпреки американско-китайската търговска война, която според експертите е в ущърб на юана.

Департаментът не е определил конкретните критерии, които би използвал, за да оцени дали ценообразуването на даден продукт в САЩ е било изкуствено понижени поради подценяване на валутата.

Според анализаторите под тези нови санкции може да попаднат Китай, Япония, Южна Корея, Индия, Германия и Швейцария.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: долар | САЩ | валути | мита | подценяване | Уилбър Рос

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини