САЩ обмислят валутен пакт с Китай като част от предварителна сделка

Стъпката може да спре планираното увеличение на тарифите идната седмица, съобщава още Bloomberg

13:17 10.10.2019
Съединените щати обмислят сключването на валутен пакт с Китай като част от предварително търговско споразумение между двете враждуващи икономики. Очаква се, че стъпката може да доведе до стопиране на планираното увеличение на тарифите през следващата седмица, пише Bloomberg в сряда, позовавайки се на свои източници, запознати с въпроса. 

Целта на Белия дом е да се договори с Пекин първо по отношение на валутата, а след това разговорите да продължат към въпроси, свързани с технологичните трансфери и интелектуалната собственост. Според информацията условията са били договорени по-рано през годината , но до сключване на пакта така и не се е стигнало, включително заради прекратяването на преговорите между двете страни. 

Новината идва на фона на стартиращия 13-кръг на преговори между САЩ и Китай във Вашингтон. Месеци наред двете страни водят напрегнати и непродуктивни диалози в опит да преодолеят различията си и да постигнат дългоочакваното споразумение, което да сложи край на търговската война помежду им. Предният кръг на преговори се проведе в Шанхай на 30-31 юли. 

Едва няколко дни по-късно обаче Китайската централна банка предприе неочаквана стъпка към обезценявана на националната валута на страната. Стойността на юана спадна рязко спрямо долара, достигайки до невиждани от 2008 г. насам нива – 1 долар се търгуваше за 7 юана. 

Заради това, че позволи на валутата си да се срине така, Китай бе официално наречен от САЩ „валутен манипулатор“ - нещо, което американската държава не си бе позволявала да прави от 1994 г., когато администрацията на Бил Клинтън отправи такова обвинение отново по адрес на Пекин. 

Развоят на събитията повиши тревогите на анализаторите, че търговската война между двете най-силни икономики в света се задълбочава и прераства във финансова и валутна. Ескалиращото напрежение даде повод и за увеличаване на рисковете от рецесия, което прозвуча още по-притеснително на фона на мнението на инвестиционната банка Goldman Sachs, че търговска сделка между САЩ и Китай едва ли ще бъде постигната преди президентските избори в Америка през 2020 г. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Китай | САЩ | споразумение | търговска война | търговска сделка | валутен манипулатор | валутен пакт

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини