САЩ са премахнали 2.7 млн. барела ирански нефт от пазара

Държавният секретар Майк Помпео се похвали, че въпреки това няма сътресения на пазарите

Снимка: Pixabay
17:57 20.08.2019
Съединените щати са премахнали от пазара 2.7 млн. барела ирански нефт чрез санкциите, които наложиха тази година срещу ислямската държавата. Това обяви днес държавният секретар Майк Помпео, цитиран от Reuters. Според него Вашингтон е уверен, че може да продължи със своята стратегия.

Съединените щати възстановиха санкциите срещу Иран през ноември, но ефективно те бяха задействани през май, когато отпаднаха изключенията за големите купувачи на ирански нефт, един от които беше Китай. Идеята на президента Тръмп е да свие износа на Техеран до нула и да го принуди да се съобрази с желанията на САЩ по отношение на своите геополитически амбиции.

Иран е изнесъл около 100 000 барела суров петрол през юли, според източници от индустрията и данни от Refinitiv Eikon, които следят отблизо движението на потоците.

„Успяхме да извадим от пазара почти 2.7 млн. барела суров петрол, блокирайки доходите на Иран, с които финансираха терористичната си кампания по целия свят и в същото време успяхме да запазим напълно доставките на петролните пазари“, каза Помпео. „Убеден съм, че можем да продължим да правим това“, добави той.

Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК), Русия и други производители намалиха производството си с 1.2 млн. барела дневно от 1 януари, за да ограничат глобалните доставки. През юли действието на ограничението бе удължено с девет месеца.

Въпреки действията на ОПЕК, наред със санкциите на САЩ срещу Иран и Венецуела, международните цени на петрола в момента са под 60 долара за барел, докато в един момент тази година цената беше около 75 долара за барел.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: цена на петрола | пазар на петрол

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини