САЩ ще разследват Франция за данъка върху технологичните компании

Възможно е да се стигне до налагане на нови мита

Снимка: Pexels
Американският президент Доналд Тръмп нареди разследване на планирания във Франция данък върху технологичните компании - стъпка, която може да доведе до налагане на нови мита или други търговски ограничения от страна на САЩ.
"Съединените щати са много загрижени, че данъкът върху цифровите услуги, който се очаква да бъде приет от френския Сенат утре, е насочен несправедливо към американските компании", заяви търговският представител на САЩ Робърт Лайтайзър в изявление, с което обяви началото на разследването.

Лайтайзър ще има една година, за да проучи дали планът на Франция за цифров данък ще навреди на американските технологични компании. Разследването по "Раздел 301" ще определи дали допълнителният налог представлява нелоялна търговска практика. 

Подобни предварителни разследвания американският търговски департамент прави по-рано за китайските търговски практики и субсидиите на Европейския съюз за големи търговски самолети.

Френският финансов министър Бруно льо Мер заяви през март, че 3% данък върху френските приходи на големите интернет компании може да вкарат в хазната до 500 млн. евро годишно.

Лайтайзър обаче коментира, че "услугите, които се покриват, са тези, в които американските фирми са световни лидери." "Структурата на предложения нов данък, както и изявленията на служители предполагат, че Франция несправедливо насочва данъка към някои американски технологични компании", добавя той. "Тръмп иска да проучим последиците от това законодателство и да определим дали то е дискриминационно или неразумно, и дали налага тежести или ограничения в търговията на САЩ", добавя Лайтайзър.

Льо Мер заяви, че данъкът ще бъде насочен към около 30 компании, предимно американски, но също така китайски, немски, испански и британски, както и една френска фирма и няколко компании с френски произход, закупени от чуждестранни компании.

Данъкът ще засегне компаниите с най-малко 750 млн. евро годишни приходи и ще се прилага за приходи от дигитален бизнес, включително онлайн реклама. Компании като Google, Apple, Facebook и Amazon вероятно ще бъдат обект на налога.

Технологичната лоби група ITI, която представлява Apple, Amazon, Google и други технологични компании, призова САЩ да не прибягват до мита в спора. "Ние подкрепяме усилията на американското правителство да разследва тези сложни търговски въпроси, но трябва да продължим разследването в духа на международното сътрудничество и без да използваме митата като средство за защита", каза Дженифър Маклоски, вицепрезидент по политиката на ITI.

Председателят на финансовия комитет на Сената Чък Грасли, сенатор републиканец, и сенатор Рон Уайдън, най-високопоставеният демократ в групата, похвалиха разследването. "Данъкът върху цифровите услуги, които Франция и други европейски страни въвеждат, са явно протекционистични и несправедливо са насочени към американски компании, които ще струват американски работни места и ще навредят на американските работници", заявиха те в съвместно изявление.

Лайтайзър каза, че Съединените щати "ще продължат усилията си с други страни в ОИСР, за да постигнат многостранно споразумение за справяне с предизвикателствата пред международната данъчна система, породени от все по-дигитализираната световна икономика".

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | Франция | разследване | технологични компании | мита | цифров данък

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини