САЩ смекчава временно ограниченията за търговия на Huawei

Издаден е 90-дневен временен лиценз

Министерството на търговията на САЩ е издало 90-дневен временен генерален лиценз на китайската телекомуникационна компания Huawei, който възобновява правото й да обслужва мрежите и да обновява програмното обезпечение за нейните мобилни устройства, използвани в САЩ, предаде БНР. Съответното уведомление е представено на официалния сайт на министерството на търговията на САЩ. 

Отсрочката няма да се отнася до търговските сделки, сключени след въвеждането на ограниченията. Целта й е да създаде условия за това, да не бъде нарушена работата на американските клиенти на Huawei.

Миналата седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа заповед, с която обявява извънредно положение за защита на телекомуникационните мрежи на САЩ от чуждестранни заплахи. С указа се забранява на американски компании да използват телекомуникационно оборудване, произведено от компании, които могат да представляват опасност за сигурността на страната. 

Вашингтон смята, че телекомуникационното оборудване на Huawei - третия по големина производител на смартфони, може да се използва от Китай за шпионаж.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | санкции | ограничения | Huawei

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини