САЩ, Великобритания и Австралия искат достъп до съобщенията във Facebook

Комуникацията в платформите на Facebook е криптирана, но властите се оплакват, че това спъва залавянето на престъпници

Снимка: БТА
12:43 04.10.2019
Генералният прокурор на САЩ Уилям Бар и висши държавни служители на Обединеното кралство и Австралия официално поискаха от Facebook да се откаже от плана за криптиране на потребителските съобщения в своите платформи, предава CNN. 

В отворено писмо до изпълнителния директор на компанията Марк Зукърбърг, публикувано в четвъртък, те изтъкват, че макар гражданите да очакват защита на тяхната поверителност, ефективното криптиране може да попречи на „нашите правоохранителни агенции да спират престъпници и насилници“. Писмото е подписано от действащия американски секретар по вътрешната сигурност на САЩ Кер Макалийн, министърът на вътрешните работи на Великобритания Прити Пател и австралийския министър на вътрешните работи Питър Дътън.

Дебатът за шифрованите съобщения на фона на заявената от Facebook амбиция да гарантира, че комуникациите на потребителите са частни и сигурни, въпреки желанието на органите на реда да достъпват съдържанието на съобщенията, продължава десетилетие. Някои услуги на компанията, като чат приложението WhatsApp, използват криптиране от край до край, което означава, че единствено отделните устройства, между които се води комуникацията, имат ключ за декриптиране. 

През юли Бар съживи разговора по темата, като нарече възприетото от технологичните компании криптиране от край до край „опасно“ и „неприемливо“. 

„Ние уважаваме и подкрепяме прилагането на закона при опазването на хората“, отбеляза говорител на Facebook в изявление. Според компанията правителствените органи трябва да бъдат държани настрана, „защото биха накърнили личния живот и сигурността на хората навсякъде“. 

Неправителствените граждански организации също са категорично против промяна в сегашните правила. „Това е потресаващо искане“, коментира Андрю Крокер, старши адвокат в „Electronic Frontier Foundation“. По негови думи желанието на властите е да получат достъп до пълните текстове на комуникация. „Това фундаментално би компрометирало сигурността и поверителността на криптираните комуникации във Facebook”, добавя той. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: facebook | лични данни | съобщения | власти | поверителност | лична неприкосновеност | криптиране