САЩ вероятно ще спечели „студената валутна война”

Всички по света искат валутните курсове по-ниски

Сградата на американския Федерален резерв
Сградата на американския Федерален резерв
Снимка: Wikimedia
САЩ вероятно ще излезе победител от „студената валутна война”, за която се подготвя. Прогнозата е на Хоаким Фелс, съветник по глобалната икономика в компанията за управление на инвестиции Pimco.

„Ако има победител от тази „студена валутна война”, това ще е САЩ – оттук нататък е по-вероятно доларът да отслабва, отколкото да се покачва”, коментира Фелс пред американската телевизия CNBC.

По думите на експерта студена война на валутния фронт се отнася до конфликт, която се води не чрез открито намесване на централните банки на чуждестранните валутни пазари, а чрез понижаване на лихвените проценти, отрицателни лихви (като в Европа и Япония), количествено облекчаване и контрол на кривата на доходността. Конкретно при САЩ фактор са и „президентските туитове”, уточнява Фелс.

Той отбелязва, че в началото на 2017 г., малко след избирането му за президент, Доналд Тръмп е говорил с финансовия министър Стивън Мнучин за нуждата от по-нисък курс на долара. Впоследствие курсът на американската валута приключи годината с цялостно понижение за периода.

„Същото би могло да се случи отново, особено след като Федералният резерв очевидно има по-голяма възможност да понижи лихвените проценти, отколкото Европейската централна банка (ЕЦБ) и централната банка на Япония. Американската администрация вероятно има предимство в тази валутна война”, обяснява икономическият съветник в Pimco.

Според него „наближава студена война” и американският Федерален резерв и централната банка на Япония вероятно скоро ще понижат лихвите. ЕЦБ, която ще проведе среща за политиката си занапред в четвъртък, също се очаква по-късно тази година да понижи лихвите.

„Явно светът се връща към ситуацията, при която всеки иска да вижда по-ниски валутни курсове. „Никой, дори и централната банка, всъщност не иска по-силна валута и ето защо това е студена валутна война”, обобщава Фелс.

Миналата седмица председателят на Федералния резерв в Ню Йорк Джон Уилямс каза, че гуверньорите на централните банки трябва да действат бързо и решително, когато лихвите са ниски и икономическият ръст се забавя. „По-добре е да предприемем превантивни мерки, отколкото да чакаме разразяването на бурята”, смята Уилямс.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ецб | европа | САЩ | Япония | Федерален резерв | лихви | Доналд Тръмп | валутна война | световна икономика | Европейска централна банка | лихвени проценти

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини