СЕМТ разрешителните отпадат за Черна гора

В средата на юли падат задължителните разрешителни CEMT между двете държави

Българските камиони ще могат да пътуват без задължителните СЕМТ разрешителни в Черна гора след месец. Премахването на тази регулация стана възможна след подписването на двустранна Спогодба за международни автомобилни превози на пътници и товари. Документът бе парафиран от българският министър на транспорта Росен Желязков и черногорския му колега Осман Нуркович.

„Тя цели премахването на разрешителния режим при двустранните и транзитни превози между двете държави“, обяви министър Желязков след церемонията по подписването в сградата на транспортното министерство. По думите му това е нов подход, който се прилага от 2018 г., но със спогодбата се слага начало на новата правна рамка и регулация.

"Черна гора е в предприсъединителен процес и отварянето днес на нова преговорна глава за страната е положително за процеса на присъединяването на Западните Балкани към ЕС, което е било и приоритет на Българското председателство на Евросъюза - за една по-сигурна и обединена Европа, Европа с по-добра свързаност и свободно движение на стоки, хора и капитали", подчерта транспортният ни министър.

Подписаното днес споразумение пряко ще доведе до увеличаване на интензитета на превоза на товари и пътници. "И България, и Черна гора са прекрасни държави и изключително привлекателни за туризъм. Стокообменът бележи също значителен прогрес, като само през 2018 г. той е нараснал с около 40%", подчерта Росен Желязков. Случилото се днес е част от цялата тенденция на изграждане на доверие и устойчивост на отношенията между страните на Балканите, коментира още той.
 
Министър Осман Нуркович подчерта, че от своята независимост през 2006 г., Черна гора  работи по съгласуване на законодателството си по отношение на превоза на пътници и товари с това на европейските държави. С новото споразумение ще се регулират отношенията на международните превози на пътници и товари между двете държави и с трети страни, чиито превозни средства преминават през териториите им. Най-голямо влияние споразумението ще има върху стопанските субекти, ангажирани с тези превози, то ще допринесе и за по-скорошното либерализиране на двустранния и транзитния превоз на товари, посочи Нуркович.    


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: камиони | Черна гора | разрешителни | Росен Желязков | СЕМТ | двустранни превози

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини