Сензори ще следят какво е качеството на въздуха в столицата (снимки)

Първият от общо 22 сензора беше монтиран в кв. „Хиподрума“

Снимка: Facebook/Йорданка Фандъкова
Сензори ще измерват качеството на въздуха в столицата. Днес бе монтиран първият от общо 22 мониторингови станции в квартал „Хиподрума“. Системата ще заработи напълно от декември, като данните от сензорите ще бъдат. достъпни в реално време

„Амбицията ни е да създадем собствена система, която да е точна и да дава информация от повече точки в града. Преди две години създадохме и системата за прогнозиране на нивото на замърсяване. Тя се надгражда и събира данни, което подобрява точността на прогнозите. Това ни дава възможност да реагираме по-адекватно със спешните мерки за дните с високо замърсяване“, написа в профила си във Facebook кметът на София Йорданка Фандъкова.Съгласно изискванията първият сензор се монтира до станция за измерване на качеството на въздуха на Изпълнителната агенция по околна среда, за да се извършва паралелно измерване. По думите на Фандъкова за проекта са използвани европейски средства по програма ‚Балкани – Средиземно море“.

„В София единственият контролиран замърсител над нормите е „фини прахови частици“. По данни от Изпълнителна агенция „Околна среда“ със 17% намалява броя на дни с превишения на ФПЧ през 2018 г. спрямо 2017 г. По предварителни данни за 2019 г. намалението е с 45% спрямо 2017 г. ", коментира Фандъкова и допълни, чедвата големи източника на замърсяване в града са транспорта и битовото отопление. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: София | Йорданка Фандъкова | мръсен въздух | сензори

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини