Шефът на HSBC напусна след по-малко от 2 г. на поста

Банката днес отчете стабилни финансови резултати, но и престояща силна несигурност заради Brexit

Снимка: HSBC
10:34 05.08.2019
Шефът на HSBC Джон Флинт се оттегля след по-малко от две години на поста. Банката заяви, че Флинт напуска по взаимно съгласие, като добави, че е необходима промяна, за да се посрещне "все по-сложната и предизвикателна глобална среда", пред която е изправена HSBC.

Базираната в Лондон банка заяви, че обмисля вътрешни и външни кандидати да заменят Флинт. 

Междувременно Ноел Куин, ръководител на глобалното търговско банкиране, ще поеме ролята на изпълнителен директор.

HSBC също така отчете днес финансовите си резултати за второто тримесечие. Банката отчита печалба от 4,4 милиарда долара през тримесечието, в сравнение с 4,1 милиарда долара година по-рано. HSBC обяви и планове за обратно изкупуване на акции на стойност 1 милиард долара.

Банката обаче призна, че все още се сблъсква с насрещни ветрове, включително спад в лихвите в САЩ и "геополитически проблеми", които биха могли да засегнат "значителен брой от основните ни пазари". Природата и въздействието на Brexit, например, "остават силно несигурни", посочват от банката.

Флинт се присъединява към банката през 1989 г. и прекарва първите 14 години от кариерата си в HSBC в Азия, разширявайки бизнеса на банката на глобалните пазари. Той се премества в Лондон през 2004 г. и се издига, като в крайна сметка става изпълнителен директор през февруари 2018 г.

В изявление 51-годишният Флинт каза, че е привилегия да прекара цялата си кариера в HSBC.

"Съгласих се с борда, че добрите междинни резултати днес показват, че това е подходящият момент за промяна, както за мен, така и за банката", каза той.

Банката заяви, че Флинт ще спре незабавно да изпълнява ежедневните си задължения, но ще остане на разположение, за да помогне на HSBC при прехода.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: банка | HSBC | изпълнителен директор | Джон Флинт | Ноел Куин

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини