Шефовете на Vodafone поискаха да им отрежат бонусите

Заради пазарния спад на компанията

Снимка: Vodafone
16:06 10.07.2019
Двама топ мениджъри на Vodafone се съгласиха да намалят своите бонуси, за да предотвратят евентуален бунт на инвеститорите на годишното общо събрание този месец.

Компанията, която през май за първи път в историята си намали дивидента си, изплащан на акционерите, заяви, че главният изпълнителен директор Ник Рийд и главният финансов директор Маргерита Дела Вале, доброволно са поискали 20% намаление на бонуса си в акции заради намаляването на пазарната стойност на компанията през последната година.

Цената на акциите на Vodafone е спаднала с 30% за 12 месеца, изтривайки повече от 15 млрд. паунда от пазарната стойност на компанията - от £51 млрд. до £35.7 млрд.

С предложеното намаление на дългосрочните бонуси, двамата мениджъри ще се откажат от 1.56 млн. акции на стойност над 2 млн. паунда при сегашната цена на акциите, пише "Гардиън". Предоставените бонуси в акции се отнасят до резултатите на компанията през следващите три години. Те ще бъдат изплатени в края на финансовата 2022 година.

Бившият шеф на финансите на Vodafone Рийд пое топ длъжността от Виторио Колао през октомври и му бе заплатено общо възнаграждение от £3 млн. през годината до края на март. Дела Вале е получила 1,17 млн. паунда, според годишния доклад на компанията.

Рийд многократно казваше, че дивидентът на Vodafone няма да бъде намален, въпреки че компанията беше изправена пред предизвикателни пазарни условия в редица области на глобалната й дейност. Шест месеца по-късно той беше принуден да направи обратен завой, обявявайки намаляване на дивидента с 40% - първото от 1990 г. насам.

Рийд посочи като прицина редица фактори, включително и балониращите разходи за закупуване на 5G спектър в европейски търгове -  4 милиарда евро в Германия и Италия през последната година. Дългът от 27 милиарда евро на Vodafone ще бъде още по-голям, когато компанията приключи своите 18,4 милиарда евро сделки за германските и източноевропейски кабелни активи на Liberty Global тази година.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: акции | бонуси | Vodafone | директори | пазарна стойност | Ник Рийд | Маргерита Дела Вале

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини