Отрицателната доходност пълзи към развиващите се пазари

Инвеститорите в облигации вече гледат към държави като Турция в опит да намеря положителна доходност по облигациите

Снимка: Pixabay
15:14 11.07.2019
В странния свят на глобална задлъжнялост дори облигациите от развиващите се европейски пазари носят отрицателна доходност. Изключително високите цени на облигациите, която отдавна е факт в основните пазари на дългове в Еврозоната, все повече преминават в зона, която навремето бе смятана за рискова.

Целият деноминиран в евро дълг на Чехия, например, сега се търгува на загуба, което означава, че цените са толкова високи, че купувачите са склонни да приемат отрицателната доходност, за да притежават тези облигации. Краткосрочните унгарски ценни книжа и растящият полски дълг също следват тенденцията, като доходността на някои 10-годишни облигации на Варшава са под нулата.

Инвеститорите на развиващите се пазари, които обикновено гледаха на тези пазари като на основните ми, са принудени да гледат по-надалеч за положителна доходност, подхранвайки растящите дългове от Хърватия до Казахстан.

„Приливът от ръста на цените повдига всички лодки”, коментира Виктор Шабо, който управлява портфолио от облигации на развиващите се пазари на компанията Aberdeen Standard Investments.

Бондовете в целия регион се присъединиха към световното поскъпване, предизвикано от очакванията за по-либерална политика на най-големите централни банки в света. Федералният резерв на САЩ е много вероятно този месец да понижи лихвените проценти, Европейската централна банка (ЕЦБ) намеква за същото, както и за връщане на програмата за количествени улеснения (QE), за да стимулира губещата инерция европейска икономика.

Обещанието за приток на нова ликвидност на пазарите изпрати доходността по облигациите от Еврозоната до нови дъна. В резултат някои инвеститори, които традиционно се придържат към по-развитите пазари, се превърнаха в „туристи с цел печалба” в областта на централноевропейските облигации.

Според Шабо японските животозастрахователни дружества достигат до непознати досега пазари като Полша и Унгария. „Тези пазари вече не са особено привлекателни за инвеститорите в развиващи се пазари като нас”, обяснява експертът и добавя: „Или трябва да преминете в някои от по-малките пазари, или да поемете значителен риск и волатилност в страна като Турция”.

Анализаторите в британската банка HSBC заявяват, че тази световна ситуация, заедно с потенциала за понижения на лихвите в тяхната страна, би трябвало да дадат тласък на облигациите от пазарите, които все още предлагат значителна доходност. „Аргументът за по-либерална политика при „високодоходните” облигации става все по-тежък. Русия вече започна да понижава лихвите, докато Южна Африка и Турция скоро може да я последват”, гласи становището на HSBC.

Турският деноминиран в евро дълг, чийто падеж е през 2026 г., се търгува при доходност над 5%, докато доходността на евровия дълг на Русия с падеж през 2025 г. тази година се понижи почти наполовина до 1.5% - историческо дъно.

Отрицателната доходност също така се разпространи на европейските пазари за корпоративни облигации, като за пръв път доходността по някои по-нискорискови дългове потъна под нулата.

Доходността по краткосрочните облигации, издадени от компании с лоши рейтинги, сред които са Nokia и Altice, мина в отрицателната територия – „злочест оксиморон” за т.нар. „високодоходен пазар”, коментира стратегът Барнаби Мартин от Bank of America Merrill Lynch.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: Financial Times

Етикети: европа | облигации | Китай | Русия | Турция | ценни книжа | отрицателна доходност | Централна Европа | развиващи се пазари

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини