Щатските пазари затвориха на червено

Доходността по държавните ценни книжа на САЩ продължава да се понижава

Снимка: БТА
Щатските фондови пазари изпратиха втора поредна борсовата сесия на червена територия, след като доходността по държавните ценни книжа на САЩ продължава да се понижава, което пък породи притеснения за икономиката на страната. 

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones се понижи с процент и половина или 390 пункта до под 26 000 пункта. Широкият S&P 500 се раздели с 1.23% до 2882 пункта, а технологичният Nasdaq – с 1.2 на сто до 7863 пункта. Банковият сектор беше поведен надолу с поевтиняването на книжата на Bank of America и Goldman Sachs с 2.4% и 2.7%. 

Основно влияние за вчерашните разпродажби оказаха нарастващите антиправителствени протести в Хонг Конг, които блокираха осмото по трафик летище в света. 

Междувременно акциите на Caterpillar, които се приемат за показател за настроенията на пазара, отписаха 2.2% от стойността си, а тези на Boeing – над 1%. Търговците на дребно, които попаднаха под ударите на поредния кръг американски мита срещу Китай, също отчетоха поевтиняване на акциите си. Цената на книжата на Office Depot потънаха с 5.6%, а тези на Nordstrom – с 2,35%. 

Доходността по 10-годишните държавни облигации, която достигна до най-ниското си ниво от 2016 г. насам миналата седмица, спадна до 1.639%. Така спредът между доходността на 2-годишните и 10-годишните облигации се сви до едва 6 базисни пункта в понеделник, близо до най-ниското си ниво от 2007 г. насам. 

Междувременно на стоковите пазари цената на петрола се повиши в края на деня: американският сорт WTI поскъпна с 0.91 на сто до 54.78, а европейският бенчмарк Брент – с 0.16 на сто до 58.50 долара за барел. Златото пък скочи с близо процент до 1511 долара за тройунция.

Акцентите днес: 

Месечен доклад на OPEC

В 14:00 ще бъде изнесен месечният доклад на ОПЕК. Отчетът обхваща основни проблеми, засягащи световния пазар на петрол, и предлага прогнози за развитието на пазара на суров петрол за следващата година. Докладът предоставя подробен анализ на ключовите развития, влияещи върху тенденциите на пазара на петрола в световното търсене на нефт, предлагането, както и върху баланса на петролния пазар. 

Инструмент на фокус:

Netflix – Дневна  

Акциите на видео стийминг гиганта продължават да не възстановяват загубите от последните месеци след незадоволителния брой нови абонати и нарастващата конкуренция в лицето на Disney. От средата на юли може да се каже, че котировките са в рейндж и че след кратък пробив под 300 долара, движението все още е подкрепено от Корекцията на Фибоначи при 38,20%. Въпреки сигналите на пазара, все още очакваме възстановяване на поне част от загубите и поскъпване до над 325 долара на акция. Спад под 300 долара и потвърждение след него обаче биха изтрили тази възможност и биха дали поле за къса продажба с цел около и под 380 долара.

GBP/USD – Дневна

Популярната валутна двойка продължава движението си в рамките на низходящ канал. Индикаторът MACD е в негативна територия и след силното отслабване на лирата в края на юли, котировките не само не възстановиха загубите, но и ги задълбочиха. Очакваме в близките два до три месеца британската валута да продължи да отстъпва спрямо долара, поради което вход в къса позиция би бил удачен във всеки един момент. 

XAU/USD – 8 часа

Златото продължава силното си движение от последните три месеца и не дава сигнали за обръщане на посоката на движение. Очакванията ни са позитивни и предвид глобалното напрежение относно световния ръст и търговската война смятаме, че често инвеститорите ще се насочват към ценния метал, което респективно би повишило цената му. Нагласите ни са бичи и смятаме, че всяко понижение може да се използва за покупка.

S&P 500 – 8 часова

На 8-часовата графика на широкия индекс се забелязват две успоредни линии на съпротивата от последните три-четири месеца: едната ограничава максималните загуби от края на май и началото на август, а другата предшества именно тези резки движения. В момента котировките са в непосредствена близост до средната и при спад под нея нагласите ни биха били мечи в по-средносрочен план. Спад под 2850 пункта би бил потвърждението за обръщане на тренда. Оттласкване и изкачване до и над 50-периодната средна биха предположили възстановяване във възходящия канал и потенциал за покупка. 


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: борса | акции | САЩ | понижение | Wall Street

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини