Ще стане ли Индия новия Китай

Двата азиатски гиганта може и да разменят местата си като двигател на световната икономика

Снимка: Pixabay

Икономическите прогнози в началото на тази година със сигурност могат да се нарекат ако не негативни, то поне будещи притеснение. Търговските войни на САЩ с Китай и други страни създават неизвестност, подсилвана и от многото неясноти около британското напускане на Европейския съюз. Икономиката на Италия е в лошо състояние и дори моторът на еврозоната – Германия – не е в особено добра форма, а очакванията са страната да влезе в рецесия в близко бъдеще.

Новините от другата страна на планетата също не са позитивни – растежът във втората световна икономика Китай, която дълги години изпълняваше успешно ролята на глобален икономически двигател, предстои да отслабне до 6.2-6.3% през 2019 година. Други значими и растящи в близкото минало национални пазари като Турция и Бразилия също не са в добра форма и изпитват трудности.

На този фон сякаш изпъква една държава, която според прогнозите за 2019 г. не само няма да бъде повлияна от негативните тенденции, а и ще ускори своя растеж, достигайки впечатляващите 7.3% процента. Става въпрос за Индия – втората по население и седма по Брутен вътрешен продукт (БВП) страна на планетата. При това прогнозата за икономическия ръст в страната е устойчива и очакванията са неговите високи стойности да се запазят и през 2020 година, ако няма някакви осезаеми политически сътресения или военни конфликти.

Отчасти за добрите резултати през тази година ще спомогнат и обещаните държавни инвестиции, които правителството вече започна да прави преди изборите. То вече обяви въвеждането на безусловен базов доход за някои граждани, който ще спомогне за

намаляване на бедността

и ще стимулира потреблението. Тези фактори може и да изкривяват цялостната картина, но въпреки това икономиката на страната изглежда в завидно здраве на фона на всеобщото състояние на световните пазари. И все повече анализатори задават въпроса: превръща ли се Индия в новия Китай и може ли страната да заеме ролята на световен икономически двигател във време, когато облаците над Поднебесната империя се сгъстяват?

Безспорно погледите днес са насочени към Ню Делхи, а компании от множество сектори – от технологични гиганти като Google и Facebook, до компании от бързооборотните стоки, развлекателния сегмент и финансите, се опитват да се позиционират на перспективния и бързо  растящ местен пазар.

В добавка при Индия е на лице една ключова разлика в сравнение с Китай - тя е демокрация, с всичките позитиви, които следват от това. Освен това в голяма степен тук липсват, или поне не са толкова силно изразени, проблеми като кражбата на интелектуална собственост и протекционизма, с които мнозина свързват бизнеса в Поднебесната империя. Двете страни са със сходно население. С 1.365 милиарда жители Индия е на второ място по този показател, но очакванията са, ако сегашните темпове на растеж в двете страни се запазят, тя да изпревари Китай по брой жители през 2028 година.

Двете страни не са в добри отношения помежду си. Те имат сходни по големина армии, но докато тази на Индия превъзхожда по брой на войниците и запаса, то китайската е много по-модерна и със значително предимство при бронираната техника, авиацията и артилерията. Планинският терен по общата им граница обаче прави използването на тази техника много трудно, а и евентуален военен конфликт не е в плановете на нито една от двете страни. За щастие на целия свят, надпреварата между тях поне в обозримо бъдеще ще остане в полето на икономиката.

С възможността си да поддържа растеж от 7-8% в дългосрочен план, Индия е в

много добра позиция

при това в момент, когато китайската икономика се забавя. Това обаче може и да не се окаже достатъчно, за да отнеме на Пекин ролята на световен икономически мотор. Макар и демокрацията да е важен фактор, улесняващ свободната инициатива, централизираната власт на Китайската комунистическа партия също си има своите предимства. Сред тях е например способността да провежда много по-целенасочени политики и регулации в името на единната партийна цел – да възроди величието на средновековен Китай, но този път в глобален мащаб. Тази централизация, например, е позволила на страната да изведе от бедността 700 милиона свои граждани през последните 40 години, докато при Индия тези успехи са много по-скромни, а бедността продължава да е огромен проблем.

Правителството в Ню Делхи е ограничено не само от опозицията в парламента и гражданското общество, а и от регионалната разпокъсаност на страната. В добавка, на него му липсва характерната за китайския лидер Си Дзинпин целенасоченост по отношение международната експанзия на страната. Нищо в Индия не може да се сравнява с мащаба на инициативи като „Един пояс, един път“, китайските инвестиции в Африка или в придобиване на западни корпорации. Въпросът не е само дали може, а също и – иска ли Индия да бъде световен хегемон?

Поне на този етап по-вероятният отговор е „не“. Китай, дори и при спадащ растеж, най-вероятно винаги ще може да поддържа нива от порядъка на 5-6 процента. Страната все още има славата на фабриката на света, а в добавка вече може да се похвали и с редица разпознаваеми имена в технологичния сектор като Lenovo, Huawei и Xiaomi, както и с изключително силна развойна дейност в ключови научни сегменти - от квантовите мрежи до изкуствения интелект. Всичко това означава, че въпреки моментната си добра форма, Индия едва ли ще може в обозримо бъдеще да измести Поднебесната империя. Със сигурност обаче възходящите показатели на страната са добра новина за целия свят. Защото дори и да не се наложи като основния двигател на световната икономика, наличието на още един добре работещ мотор ще има ключово значение, особено във времена на турболенция, каквито предстоят.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Повече четете в бр. 90 на сп. "Икономика"


Етикети: икономика | Китай | развитие | Индия