Сигнал за слабост на американската икономика: Забавя се заетостта в частния сектор

Частният сектор в САЩ е създал 55 хил. работни места по-малко от очакваното за март

Снимка: Pixabay
Настроенията на Уолстрийт вчера бяха положителни въпреки незадоволителните икономически данни, сред които и за забавянето на заетостта в частния сектор. Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones нарасна с 0.15% до 26218 пункта. Измерителят на икономиката S&P 500 прибави 0.21% до 2873, а технологичният NASDAQ –  0.60% до 7895. Технологичният сектор изпрати силна сесия за разлика от енергийния. В макро план американските компании са добавили най-малко работни места през март от края на 2017 г. Това е сигнал за потенциална слабост преди месечния доклад на Министерство на труда, който се очаква да бъде публикуван в петък. Частният сектор в САЩ е създал 129 хил. работни места през март, разминавайки се с прогнозите на анализаторите за нарастване на заетостта със 184 хил. работни места според данни от редовния месечен доклад на компанията ADP. Междувременно за първи път от декември 2016 г. е намалял броят на новосъздадените работни места за производство на стоки.  Акциите на производителите на микропроцесори поскъпнаха, след като Nomura Instinet сподели, че AMD е подобрила значително своята рентабилност, а също и заради положителните данни от търговските преговори между САЩ и Китай. На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се повиши съответно до 2.521% и 2.93%. 

Водещите европейски индекси завършиха вчерашната търговска сесия на зелена територия, благодарение на ентусиазма около търговските преговори между САЩ и Китай. Паневропейският Stoxx 600 нарасна с малко над процент до 388 пункта, а немският DAX прибави близо 200 пункта към стойността си до 11954 пункта. Британският FTSE се повиши с 0.37% до 7418 пункта, а френският индекс CAC финишира с 0.84% повече до 5468 пункта. През деня стана ясно, че бизнес активността в сектора на услугите в Еврозоната е надминала очакванията в края на първото тримесечие. Продажбите на дребно през февруари пък са се повишили с 0.4 на сто спрямо януари при очаквания за ръст от 0.2%..

Акценти днес:

Доклад – ЕЦБ 

Днес в 14:30 часа ще бъде публикуван докладът на Европейската централна банка от последната среща. В него ще бъде обявена важна информация за предстоящата монетарна политика на Банката предвид възобновяването на програмата за покупка на активи и понижението на прогнозата за икономически растеж за 2019 г.

Allianz SE – Седмична

Акциите на Allianz се доближиха непосредствено до максималните стойности, достигнати в началото на 2018 година. От началото на настоящата 2019 поскъпването от локалния минимум е в размер на 20.5% и очакваме движението на котировките да продължи в същия тренд. Индикаторът MACD е растящ в положителна територия и всичко това ни кара да смятаме, че моментът е подходящ за дългосрочна покупка. По-предпазливите инвеститори биха могли да изчакат поскъпване до 207 евро за покупка.

GBP/JPY – Седмична

Седмична графика ни показва как GBP/JPY прави опити за излизане от низходящия канал, в който се движеха котировките през цялата минала година и началото на тази. Особеното е, че 50-седмичната ЕМА се явява достатъчно стабилна подкрепа за разлика от досегашната линия на съпротива. Понижение под 143,50 ще даде възможност за продажба с първа цел 140.00 и втора – 138.00. Изкачване над 149.00-150.00 би предположило обръщане на движението и потенциал за покупка. Икономическите новини около Брекзит дават терен за краткосрочна спекулация.

XAG/USD – Дневна 

Зоната на съпротива около 15 долара за тройунция сребро през цялата 2018 сега се явява подкрепа на ценния метал. Въпреки това от края на февруари то отново дава индикации за поевтиняване. Спад под 14,80 долара ще даде възможност за продажби, но смятаме, че котировките ще успеят да се доближат до 50-дневната средна, а това би дало възможност и за тест на линията на съпротива. 

DAX– Седмична

Немският бенчмарк се доближи до 50% от Корекцията на Фибоначи вчера, която рамкира 2018 г. Силното движение през седмицата би могло да изпрати котировките над 12000 пункта, като, ако това се случи, ще може да се влезе в средносрочна дълга позиция с цел 12330 – стойностите при следващата съпротива на Фибоначи. В общ план смятаме, че покупка сега е удачна, като по-нискочестотна графика би дала възможност за по-прецизен избор на момент за вход в позиция.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: http://www.elana.net/bg/trading/index.html

Етикети: икономика | САЩ | работни места | заетост | забавяне

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини