Силни разпродажби разтресоха Wall Street във втория ден от последното тримесечие на 2019 г.

Промишленото производство в САЩ се сви до десетгодишно дъно

Снимка: Pixabay
Силни разпродажби разтресоха Уолстрийт във втория ден от последното тримесечие на годината. Притесненията на инвеститорите за свиване на икономиката бяха подкрепени от слабите данни във вторник за промишленото производство в САЩ, което се сви до десетгодишно дъно. 

Индустриалният Dow Jones се раздели с близо 500 пункта или 1.86 на сто до 26078 пункта, пробивайки подкрепите на 50- и 100-дневните средни. Измерителят на икономиката S&P 500 спадна с 1.79% до 2887 пункта, а водещ  губещ сектор бе технологичният, който изтри 2% в рамките на борсовата сесия. Всички 11 сектора в S&P 500 поеха в посока надолу, като десет от тях записаха понижение от най-малко 1,2%. Технологичният Nasdaq изтри 1.56% до 7785 пункта, понесен от разпродажбите при гигантите Amazon, Apple и Alphabet с най-малко 1.3%. 

В Европа положението бе дори по-лошо – немският бенчмарк DAX се сви с 2.76 на сто до 11925 пункта, британският  FTSE – с 3.23% до 7122, а френският САС – с 3.12% до 5422 пункта. 

Цените на петрола се понижиха, след като публикувани през деня данни показаха ръст на запасите от американски суров петрол, което засилва опасенията, че на пазара има свръхпредлагане на фона на слабите данни за икономиката на САЩ, които натежаха върху световните пазари. Европейският сорт Брент поевтиня с 2.85% до 57.51 долара за барел, а лекият суров петрол изтри 2.79 на сто до 52.45 долара за барел. В същото време златото поскъпна до 1499 долара за тройунция или с 1.39%, а среброто – с 1.90% до 17.55 долара.

Акценти днес

Почивен ден в Германия

Четвъртък ще остане неработен за борсите в Германия по случай Деня на съединението.
Индекс на активността в сектора на услугите

Основният акцент в четвъртък ще падне върху данните за индекса на активността в сектора на услугите за водещите икономики Германия, Еврозоната, Великобритания и САЩ. Очакванията са индексът да се понижи за гореизброените, но при всички се прогнозира да остане над 50.0 пункта, което е добър сигнал.

Инструмент на фокус 

Toyota – Седмична

Акциите на Toyota се движат в положителна посока от 2016 насам (в по-дългосрочен план трендът също е възходящ), като след спада през 2018 година, през настоящата книжата постигат добри резултати. През изминалата седмица котировките отстъпиха леко, но това понижение може да се използва за покупка на по-изгодни цени. По-предпазливите инвеститори могат да изчакат положително движение на Стохастик за вход в покупка, както и разбира се препоръчваме да се разгледа нискочестотна графика за избор на момент за вход.

EUR/CHF – Седмична 

След по-агресивното понижение в средата на 209 година през последните няколко седмици имаме подкрепа около 1.850-1.9000. Индикаторът Стохастик дава сигнали за излизане от разпродаден пазар, но му предстои и ново низходящо пресичане, което не бива да се подценява. Очакваме скорошно поскъпване до 1.1050-1.1100, след което най-вероятно ще последва и нова атака на стойностите около долната граница на канала.

XAG/USD – 8 часова

Среброто срещна затруднения в задържането на позициите си през септември след значителното поскъпване през юли и август. През миналата седмица котировките пробиха 50-периодната средна ЕМА, а след нея – и подкрепата при 38.2% от Корекцията на Фибоначи. През настоящата ценният метал прави опит за възстановяване на движението над 17.50 долара за тройунция. Нивото е ключово, но очакваме съпротива при 50-периодната ЕМА, когато и потенциално Стохастик ще обърне посоката си. За вход в позиция препоръчваме да се изчака теста на пълзящата средна.

DAX 30 – Дневна 

Индексът на 30-те сини чипа проби 50-дневната средна ЕМА, а след нея и подкрепата при 12092 пункта, което обърна движението на Стохастик в низходящо още преди да навлезе в зоната на прекупен пазар. След налагането на мита от САЩ на Европа върху авиационни и селскостопански блага очакваме разпродажбите да се задълбочат и да атакуват следващата подкрепа при 11745 пункта. Спад под 11500 би формирал ново низходящо движение, което не е изключено, предвид че стартът на последното тримесечие на годината често е тежък за фондовите пазари в САЩ и Европа и повлиява на търговията до края на годината.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: http://www.elana.net/bg/trading/index.html

Етикети: фондова борса | Wall Street | Уолстрийт | четвърто тримесечие

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини