Социалната пенсия става 132 лева от 1 юли

Промяната ще засегне над 136 хиляди пенсионери

Снимка: Economic.bg
От 1 юли 2019 г. социалната пенсия за старост се увеличава със 7 лева - до 132.74 лева на месец. Това реши правителството на заседанието си днес. Националният осигурителен институт (НОИ) ще преизчислява служебно пенсиите на работещите пенсионери.

Решението е заради вече одобреното с бюджета за тази година увеличение на всички пенсии с 5.7% от началото на следващия месец.

Промяната ще засегне над 136 хил. пенсионери. Причината е, че вдигането на социалната пенсия води до увеличаване на размерите на пенсиите, несвързани с трудова дейност, които се определят от този размер. Това са пенсиите за военна инвалидност, за гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия.

От 1 юли минималната пенсия ще стане 219.43 лв. Средната пък ще достигне 386.27 лв., което е с 23.45 лв. повече от тази година.

Таванът на пенсиите ще се вдигне от 910 лв. в момента на 1200 лв.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: МС | увеличение | пенсионери | социална пенсия

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини