Стърджън: Шотландия ще бъде независима след 5 години

Тя се кани да свика нов референдум след уреждането на Brexit

Никола Стърджън, първият министър на Шотландия, заяви, че нейната страна ще бъде независима след пет години, пише местния всекидневник The Scotsman, цитиран от агенция „Фокус“. Тя потвърди, че ще свика нов референдум за това веднага след уреждането на Brexit, като вярата ѝ е, че мнозинството шотландци ще подкрепят независимостта. 

„Този демократичен дефицит, при който Шотландия е част от Великобритания, несъмнено кара много хора да погледнат отново на въпроса за Шотландия като независима държава“, каза още тя по врем на участието си в американско токешоу. „Ние сме в тази позиция, защото не сме независими“, посочи Стърджън. 

Според нея ще има нов референдум ще доведе до независимост на Шотландия. „Това ще бъде начин да защитим нашето място в Европа и да се уверим, че решенията, които оказват влияние върху посоката на нашата страна, се вземат в Шотландия, а не в Лондон“, коментира първият министър. 

Тя обърна внимание на сложността около Brexit в момента, като казусът я кара да изчака с пристъпването към заявка за нов референдум. „Като първи министър, казах, че ще изложа мнението си за момента на провеждането на друг референдум за независимост през следващите няколко седмици, след като видим как ще протече напускането на ЕС“, каза още Никола Стърджън. 


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | Brexit | независимост | Брекзит | Шотландия | Никола Стърджън | референдум за независимост

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини