Става сериозно: Митата за китайски внос в САЩ доближават нива от 1930 г.

Задълбочаващата се търговска война придобива все по-плашещи размери

Снимка: Pixabay
Става сериозно. Това е краткото заключение в анализ на MarketWatch по повод задълбочаващата се търговска война между САЩ и Китай.  

В понеделник американските акции записаха най-лошия си ден за годината. Това се случи, след като миналата седмица президентът Доналд Тръмп обяви нови тарифи за китайския внос, а Пекин отговори на удара, като позволи на националната валута да се срине до най-ниското си ниво от десетилетие насам. 

Референтният S&P 500 индекс падна с 3%, а Dow Jones изтри 2.9% от стойността си в понеделник. 

Анализаторът на Datatrek Николас Колас сравнява ситуацията на пазара с август 2015 г., когато S&P 500 се сви с 6.3%. „Пиковете и от 2015 г., и от 2019 г. започнаха с рязка девалвация на китайския юан“, припомня той. „Разликата сега е ,че този ход идва като част от търговската война между САЩ и Китай“, изтъква още експертът и казва, че очакванията са за още спадове в бъдеще – както на акциите в САЩ, така и в световен мащаб. 

Сривът на юана в понеделник дойде, след като миналия четвъртък Тръмп обеща да наложи 10% тарифи на китайски стоки за 300 млрд. долара от 1 септември. Този път налозите ще засегнат вноса не на компоненти за производствени цели, а и на потребителски стоки, като мобилни телефони и телевизори . 

Отговорът на Китай – спря покупките на американски селскостопански култури и остави националната си валута да потъне. Това на практика прави китайските стоки по-евтини за закупуване и позволява да се избегнат част от щетите вследствие на американските налози. 

Последните тарифи на Тръмп „добавят допълнителен стрес към вече стресираната търговска среда“, коментира Грегъри Дако, главен икономист на Oxford Economics. Според него това допринася значително за забавянето на икономическия растеж.  

Вече са налице 25-процентни тарифи за китайски стоки за 250 млрд. долара – те са върху компоненти, стомана и алуминий и допринасят за намаляване на икономическия растеж с 0.3 процентни пункта през идната година, казва Дако. По думите му новата порция ще „ореже“ растежа с още 0.1%, намалявайки го с общо половин процент до 1.7%. 

Ако търговската война ескалира допълнително – с повишаването на новите мита от 10% на 25% или с нови тарифи за европейски внос на автомобили например – следващата година ще има рецесия, пише изданието. 

Новите 10% тарифи накараха главният икономист на Moody's Analytics Марк Занди да повиши вероятността от рецесия през следващите 12 месеца до 50%, от 35% по-рано.

Тарифите за китайски стоки вече се връщат на нива, познати от времето на протекционизма отпреди 30-те години на миналия век, отбелязва икономистът и носител на Нобел Пол Кругман. 

Преди последните новини от Тръмп миналия четвъртък средната тарифа за китайски стоки, внесени в САЩ, е била 18.3% - спрямо 3.1% през 2017 г., сочат данни от Peterson Institute for International Economics. След и ако новият кръг тарифи влезе в сила средната им стойност ще нарасне до 21.5%. Според Кругман търговската война вече достига до момент, в който американската икономика бива значително засегната. „Фед вероятно не може да компенсира вредата, която нанася търговската война и вероятно все по-малко желае дори да опита“, казва икономистът. От Фед вече коментираха, че не може да се очаква централната банка на САЩ да реагира на всеки обрат и търговска война. 

Любопитното е, че китайският президент Си Дзинпин, за разлика от американския си колега, не е изправен пред скорошни избори и вероятно е склонен да изчака до вота в САЩ догодина, за да отмени закупуването на селскостопански продукти от щатските фермери, които са сред потенциалните гласоподаватели на Тръмп. 

Други анализатори обаче не са толкова сигурни, че американските потребители вече страдат. Скорошен анализ показва, че тарифите (без последно обявените) са донесли 72 млрд. долара, което се равнява на едно от най-големите увеличения на данъци в новата история. „Въпреки това американските потребители не са усетили увеличаване на цените“, изтъква Путри Паскуали, управляващ директор PAAMCO Prisma. 

Според неговите разсъждения Китай помага за своеобразно намаляване на данъците за американците чрез отслабването на юана, тъй като китайските стоки поевтиняват и така се компенсират тарифите. „Несигурността от търговската война, парадоксално, прави щатския долар по-силен, което прави китайския внос по-евтин“, казва той. 

Китайският юан е паднал с повече от 10% спрямо щатския долар през последната година до най-ниското си ниво от десетилетие насам. Това се случва на фона на ескалиращата търговска война.

Анализаторите обаче стават все по-скептични, че администрацията на Тръмп може да договори сделка с Китай в скоро време. Goldman Sachs обяви, че вече не очаква да се постигне споразумение преди президентските избори през ноември 2020 г. Въпреки че макроикономическите въздействия може и да бъдат избегнати, остават потенциалните рискове за стоковите пазари и световната верига за доставки на технологии, казват пък от J.P. Morgan. 


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: икономика | рецесия | Китай | САЩ | Доналд Тръмп | тарифи | търговска война

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини