Общината даде зелена светлина за метрото до Витоша и „Полигона“ (карта)

Очаква се строителството им да започне през 2021 г.

Столичният общински съвет гласува единодушно предложението на главния архитект Здравко Здравков за промяна на регулацията за новите разширения на метрото. По този начин общината дава зелена светлина за разширяване на първата и третата метролиния в столицата – до Витоша и до жк „Полигона“.

До къде ще стига метрото

Третият лъч ще се разшири от Военна академия до пътния възел при бул. „Петър Мутафчиев“ с „Цариградско шосе“. Общата дължина на трасето ще бъде 6 км и ще минава по ул. „Гео Милев“, бул. „Асен Йорданов“ до зала „Арена Армеец“ и до жк „Полигона“. Задачата на главния архитект оттук нататък ще бъде да направи проект за изменение на общия устройствен план на града, за което има срок от 50 дни. След това той трябва да мине на одобрение от Министерския съвет.

Другото разширение ще бъде на първия метродиаметър от Бизнес парка до лифта „Симеоново“. То ще бъде 2км и ще има 2 спирки. Идеята на общината е да се обслужва района на „София Ринг Мол“ и да има връзка между метрото и лифта. По данни на „Метрополитен“ от това удължение всеки ден ще се възползват 26 хил. пътници.

Очаква се строителството да започне през 2021 г. като от „Метрополитен“ ще чакат финансиране през следващия програмен период.Източник: Метрополитен


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: НДК | метро | Стоян Братоев | станции на метрото | Метрополитен Витоша | Полигона

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини