Столична община е кандидатствала по ОПОС за 52 нови електробуса

Досега местната власт е кандидатствала за финансиране по оперативната програма с 3 проекта на обща стойност 217 млн. лв.

Снимка: Facebook/Йорданка Фандъкова
15:06 25.08.2019
Подадохме проекта за закупуване на 52 нови електробуса по програма „Околна среда“. С тях ще осигурим транспорт от кварталите до спирки на метрото. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова чрез профила си във Facebook. Тя уточни, че маршрутите за кв. „Горна Баня“, „Овча купел“, „Люлин“ и „Витоша ВЕЦ Симеоново“ вече са разработени и предстои да бъдат обсъдени.

„Развитието на система на довеждащия транспорт – удобни електробуси от кварталите до спирки на метрото – е ключов приоритет в следващите години. Това е реална възможност с по-добри условия повече хора да изберат градския транспорт за всекидневните си пътувания“, написа Фандъкова.

През тази година Столична община е кандидатствала за финансиране по ОПОС с 3 проекта – за трамваи, електробуси и тролеи на обща стойност 217 млн. лв.

Новите 52 електробуса, които Столична община ще закупи, ще са два вида. 30 от тях ще са с дължина от 5.5 до 7.5 метра, а останалите 22 - между 7.6 и 9.6 метра. По-късите ще са с по около 25 места, а по-дългите с по 60 места за пътници, обясни зам.-кметът на София Дончо Барбалов.

От края на миналата година в градския транспорт на София се движат 20 електробуса. Те са 12-метрови, с по 90 места за пътници и обслужват автобусни линии 9 и 309.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини