Столична община иска еврофинансиране за нови електробуси, трамваи и тролеи

Общината ще кандидатства за закупуване на 82 електробуса, 30 тролейбуса и 25 трамвая

12:00 11.07.2019
Столичната община ще кандидатства за еврофинансиране, с което да купи нови електробуси, трамваи и тролеи. Днес Столичният общински съвет (СОС) одобри предложенията на кмета на София Йорданка Фандъкова да се кандидатства по ОП „Околна среда 2014 -2020 г.“ по перото за мерки за адресиране на транспорта като източник на замърсяване на атмосферния въздух.

Общият размер на безвъзмездното европейско финансиране за София е 218 млн. лв. Вече има обявени обществени поръчки за 135 млн. лв.

В доклада на столичния кмет е записано, че някои от новите електрически автобуси ще тръгнат по нови линии. Новите тролеи пък ще подменят сега опериращите по линии 6,7 и 11, а трамваите по линии 4 и 18.

„Когато успеем да реализираме тези проекти, ще имаме на 100% подменени автобуси и тролейбуси в движение, както и много сериозен напредък по отношение на трамваите“, уточни Фандъкова.

Предложението е конструирано в три отделни проекта. Първият е за 30.3 млн. лв. и е в партньорство на Столична община със „Столичен автотранспорт“. Със средствата ще се купят 55 нови електробуса и зарядни станции за тях. Те ще бъдат пуснати по маршрути за „довеждане“ на пътници до метрото и трамвайната мрежа.

Заедно със „Столичен електротранспорт“ общината ще кандидатства за финансиране от 90 млн. лв. за 30 нови нископодови единични електробуса и оборудване към тях. Планира се и доставка на 30 нови съчленени тролейбуса.

Третият проект на Столичната община е за купуване на 25 нови нископодови трамвая, които ще се движат по линии № 4 и 18. Те ще струват 97.7 млн. лв.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Йорданка Фандъкова | Столична община | автобуси | тролеи | еврофинансиране | трамваи

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини