Столична община иска регулация на електрическите тротинетки

Организациите искат скутерите да спазват правилата за движение, каквито са и за велосипедистите

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
17:45 27.08.2019
В София няма правила за движението на електрическите тротинетки и Столичната община няма никакъв контрол върху придвижването с подобни превозни средства. Това коментира пред БНР Елица Панайотова, координатор на общинския проект „Зелена София“, която допълни, че вече са готови с предложения за поправки в законодателството. 

„Зелена София‘ е проект на Столична община, чиито усилия са насочени към обновяване и озеленяване на междублокови пространства, ремонт на елементите на парковото обзавеждане, както и създаване на зони за отдих. Представители на Столичната община, МВР и обществени организации ще обсъждат промени в Закона за движение по пътищата.

“Ние сме заложили изисквания - като това да се паркират в центъра електрическите тротинетки на определените места. Също така да се движат с ниска скорост в паркове и в пешеходни зони. Да не се движат по тротоари, да се движат по велоалеите, където ги има маркирани и също така да спазват правилата за движение и придвижване, каквито са и за велосипедите“, каза Панайотова.

“Екипи и на МВР, и на Държавната агенция за безопасно движение по пътищата работят по тестове, които да влязат в редакция на Закона за движение по пътищата и идеята е тези текстове да са готови есента, септември месец да могат да бъдат внесени, разглеждани и одобрени“, посочи още тя.

Според архитект Петя Донева от сдружението "Велоеволюция" общината може бързо да въведе регламент с промяна в общинска наредба. От сдружението приветстват пускането на движение на електрически тротинетки по велоалеите.

В края на миналата седмица американската компания Lime пусна 150 електрически тротинетки под наем по софийските улици. От компанията потвърдиха пред Economic.bg, че вече са налице няколко опита за кражба на скутерите. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Столична община | правила | регулация | тротинетки