Столична община обжалва санкции за 1.6 млн. лв. по европроекти

Според регионалното министерство са завишени изискванията към експертите, участващи в ремонта

Снимка: Economic.bg/Архив
В момента Столична община обжалва две решения на Управляващия орган на оперативна програма „Региони растеж“ за наложени санкции от 5%, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) МРРБ е установило нередности в договора на общината с фирмите „Джи Пи Груп“ и „ПСТ груп“, спечелили обществените поръчки за ремонта на Зона 2 - ул. "Граф Игнатиев", и на Зона 4 - площад „Св. Александър Невски“. Размерът на двете поръчки е над 40 млн. Общата сума, която МРРБ иска да бъде върната в бюджета, е 1.6 млн. лв.

Според управляващия орган по програмата Столична община е завишила изискванията към образователната квалификация на експертите, които са участвали в ремонтите.

„Пред съда ние защитаваме становището, че по-високите изискванията към експертите по контрол на качество и инженер геодезистите са съобразени със сложността и обема на проектите. Безспорно и двете поръчки са свързани с изразходване на значителни публични средства и не намираме за основателно да са заложени минималните изисквания към експертите“, обясни Фандъкова.

Тя добавя, че в жалбите пред съда е посочено, че управляващият орган не е отчел факта, че поръчката е минала през предварителен контрол от Агенцията по обществени поръчки и констатацията на АОП е, че не са установени несъответствия с изискванията на ЗОП.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Йорданка Фандъкова | Столична община | региони в растеж | европейски проекти | финансови корекции

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини