Стоян Кушлев: Не е редно КОНПИ да разследва терасата на председателя си

Комисията не е разследващ орган, категоричен е той

Снимка: Скрийшот/bTV
Грешка е КОНПИ да разследва своя председател. В Народното събрание има специална комисия, която се занимава с контрола върху КОНПИ, а тя абдикира от своите задължения. Това заяви първият председател на антикорупционната комисия Стоян Кушлев в сутрешния блок на bTV.

"Не бива да поставяме членовете й в неудобно положение да разследват своя председател", категоричен е той. Комисията не е разследващ орган, при нея има две страни - купувач и продавач. Нея цената не я интересува, подчерта Кушлев.

По думите му целта на комисията е да извършва проверка дали има нарушения на закона, а в него е посочено точно кога едно лице изпада в конфликт на интереси. Това става, когато се докаже, че лицето има конкретна облага - не въображаема или предполагаема", допълни първият председател на КОНПИ.

Според него Пламен Георгиев не е бил длъжен да поиска документи за всяко нещо, което е построено. Нотариалният акт е основният документ, по който се извършва покупко-продажбата на апартамента. По-късно се оказва, че терасата е вписана в нотариалния акт, но няма строителни книжа.

Кушлев обясни още, че по начинът, по който е конструирана комисията, шефът й е зависим от работодателите си. Трябва да се възстанови квотният принцип - парламент, президент и министър-председател. Когато и трите върховни власти имат свои представители, комисията има силна опора, смята Стоян Кушлев.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: разследване | Пламен Георгиев | КОНПИ | тераса | Стоян Кушлев

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини