Светлин Наков: Доказателството срещу набедения за теча в НАП е фалшифицирано

Прокуратурата вече освободи и намали обвинението на 20-годишния киберексперт

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
Файлът, който се явява улика срещу набеденият за теча на данни от НАП експерт по компютърна сигурност Кристиян Бойков, е фалшифициран. Това написа програмистът и предприемач Светлин Наков от личния си профил във Facebook. 

Той обръща внимание, че хакерите и още повече добрите такива използват Linux. На същата операционна система е създаден и изтеклият в понеделник ZIP архив – minfin_leak.zip, с база данни от НАП. Уви, използваният за доказателствен от българските служби е създаден под Windows. 

„Подпъхнатият по-късно файл .~lock.DEC73_DETAILS.csv# е създаден под Windows, от някой друг, не от този, който е създал архива с експорта на Oracle базата данни на НАП от системата за възстановяване на ДДС“, пише Наков. 

Той е приложил и скийнхшот, за да илюстрира нагледно твърденията си. Според него това значи, че „най-вероятно Кристиян е набеден за теча на данни и той не е създал и качил в анонимния сървър изтеклия файл minfin_leak.zip с личните данни на 5 милиона българи“. 

Междувременно стана ясно, че прокуратурата е освободила 20-годишният киберексперт с мярка „подписка“. В прессъобщение на държавното обвинение се посочва, че Бойков неправомерно е копирал данни от сървъри на НАП, но деянието му е извършено срещу информационна система, която не е част от критичната инфраструктура. 

За намаляването на мярката на обвинение са допринесли чистото съдебно минало на младежа, добрите му характеристики и възрастта му. 

„Възможно е да сме свидетели на добре планиран театър: злите сили източват данни от НАП, създават ZIP архива с данните, подпъхват фалшивия файл-улика, пращат файла с личните данни до журналистите, създават страшен проблем за националната сигурност и супер криза на всички нива, след това показват демонстративно, че полицията е силна и работи ефективно и по подхвърлената улика набеждават момчето, което от години алармира за трагичното състояние на киберсигурността на всякакви държавни и обществени ИТ системи, но никой не го чува“, написа по-рано Светлин Наков.

Ето какво следва според него: 

„Информацията е публична, така че на който му трябва от злите сили, вече си я има: за изборни измами, за данъчни престъпления, за разчистване на сметки, за всякакви цели.

Ще гласуват набързо да похарчат стотици милиони за киберсигурност (може и милиарди), ще откраднат 90% от тях и ще затегнат малко сигурността срещу останалите 10%. Междувременно ще прокарат 2-3 спорни закона, докато медиите имат друга работа. Този филм сме го гледали, сега пак го повтарят, пише го по учебниците по манипулация на масите“.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: НАП | хакер | програмист | СофтУни | Светлин Наков | Кристиян Бойков

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини