Свободните позиции в Apple потвърждават промяна в курса на компанията

Търсенето на iPhone намалява и гигантът е принуден да намери ново печелившо поприще

Снимка: БТА
Apple все повече акцентира върху бизнеса си с услуги и потвърждение за това е, че за първи път от години компанията е обявила повече свободни позиции в сферата на софтуера, отколкото в тази на хардуера. Промяната на този баланс е забелязана от платформата Thinknum, следяща стриктно за всякакви новости по сайтовете на компаниите.  

Thinknum установява, че към 27 февруари Apple има близо 1 400 обявени свободни позиции, свързани със софтуер и услуги, докато тези за хардуерни инженери наброяват малко над 1 000. През последните години, през които iPhone бе движещата сила за бизнеса ѝ, компанията наемаше повече от втория тип специалисти. 

Това обаче може да се промени. И анализаторите отдавна подсказват за този нов курс. 

Хората все по-малко купуват iPhone моделите на Apple, или поне не с темповете, с които го правеха доскоро. Това все повече провокира технологичният играч да се фокусира върху сектора с услуги. През декемврийското тримесечие приходите от този бизнес са донесли на компанията 10.9 млрд. долара, което все още е далеч от iPhone (51.98 млрд. долара). 

Apple обаче загатва, е има стратегия как да ги увеличи, включително чрез наемането на специалисти в областта. 

Още през идния месец например се очаква гигантът да обяви нова телевизионна стрийминг услуга. Това ще се случи на събитие на 25 март. Предполага се, че услугата може да стартира от април и да включва безплатни предавания с оригинално съдържание за iPhone и iPad. Apple има готовност да анонсира и своя абонаментна платформа за новини. 

Предполага се, че с наличието на 900 млн. души, използващи iOS устройства, това може да се окаже важен комуникационен канал, който да носи стабилни приходи на Apple. Компанията вече се радва на потребителско внимание към услуги като Apple Music и iCloud.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: apple | iPhone | софтуер | продажби | услуги | свободни работни места | хардуер | Епъл | работа в Apple

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини