Търсенето на петрол расте с най-бавните темпове от кризата през 2008 г.

Прогнозите са този спад да продължи

Нарастващите признаци на икономическо забавяне и засилване на търговската война между САЩ и Китай доведоха до това глобалното търсене на петрол да расте с най-бавните си темпове след финансовата криза през 2008 г., съобщи в петък Международната агенция по енергетика.

„Ситуацията става още по-несигурна… растежът на глобалното търсене на петрол беше много бавен през първата половина на 2019 г.“, казва МАЕ в месечния си доклад.

Базираната в Париж агенция съобщи, че в сравнение със същия месец на 2018 г. глобалното търсене е спаднало с 160 000 барела на ден през май - втори спад на годишна база през 2019 г.

От януари до май търсенето на петрол се увеличава с 520 000 барела дневно, което бележи най-ниското покачване за този период от 2008 г. насам.

„Перспективите за политическо споразумение между Китай и САЩ за търговия се влошиха. Това би могло да доведе до намалена търговска активност и по-малък ръст на търсенето на петрол “, заяви IEA.

Намалявайки прогнозите си за растеж на глобалното търсене за 2019 и 2020 г. до 1,1 милиона и 1,3 милиона барела дневно, съответно, ВАЕ посочи Китай като единствения основен източник на растеж при 500 000 барела дневно за първата половина на тази година.

Ръстът на търсенето в Съединените щати и Индия е бил едва 100 000 барела дневно от януари до юни, се казва в съобщението.

„Прогнозата е нестабилна с по-голяма вероятност за преразглеждане надолу от възходяща“, се казва в доклада.

Ограничаването на доставките от Организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници междувременно бе затегнало пазара на петрол, подпомогнато от по-бавното производство извън ОПЕК.

Но МАЕ заяви, че балансът ще бъде временен, тъй като прогнозира стабилен растеж на производството извън ОПЕК през 2020 г. при 2,2 милиона барела на ден, прогнозирайки, че глобалният пазар на петрол ще бъде „добре снабден“.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: петрол | Китай | САЩ | търсене | спад | търговска война | МАЕ

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини