Тази година ЕЦБ ще свали още лихвите, показва проучване на Reuters

С най-голяма вероятност, според анкетираните икономисти, това ще стане до края на септември

Снимка: БТА
Европейската централна банка (ЕЦБ) ще намали основните лихви до края на годината, а с голяма вероятност това ще се случи до края на септември. Това показва проучване на Reuters сред водещи икономисти, като според тях шансът това да стане е 80%. Другата голяма вероятност, ако няма намаление до края на 2019 г., е банката да запази сегашните нива за доста дълъг период от време.

Само 20% от анкетираните икономисти очакват ЕЦБ да възобнови своята програма за ежемесечни покупки на еврооблигации, известна като „количествено улеснение“.

От тези, които очаква намаляване на лихвите ставки, около 80% прогнозират, че това ще бъде факт преди края на септември, докато почти 33% от тях очакват ЕЦБ да вземе подобно решение още на заседанието още през следващия месец.

Въпреки че само няколко респонденти прогнозират рестартиране на печатането на пари от страна на ЕЦБ, това представлява пълен обрат в очакванията, след като анкетираните от Reuters икономистите през годината многократно заявиха, че централната банка не е сгрешила, като е взела решение за прекратяване на тази програма през миналия декември.

Междувременно голямата британската банка HSBC вече прогнозира намаляване на депозитната лихва на ЕЦБ с 0.1 пр. пункт до -0.5% през септември и с още 0.1 пр. пункт до -0.6% през декември.

Повод за тази драматична промяна в инвеститорските прогнози даде изказването на шефа на ЕЦБ Марио Драги от миналата седмица, в което той посочи, че централната банка ще трябва отново да разхлаби паричната си и лихвена политики, вероятно чрез нови съкращения на лихвените ставки или чрез нови „количествени улеснения“, ако инфлацията в Еврозоната не се повиши устойчиво към целевото ниво от малко под 2%.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: лихви | основни лихви | отрицателни лихви | количествени улеснения

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини